Radio BalkanFox

Lena Kovačević o porodici, stilu života i muzici

"Težak period koji je iza mene podnela sam okružena muzikom i sjajnim ljudima" Lena Kovačević o porodici, vaspitanju dece i lepoti

Molitva i sport su mi ogromna inspiracija, Foto: Irina Duplevskaja

Pevačica i kompozitorka Lena Kovačević je bez sumnje dama koja zauzima posebno mesto na našoj muzičkoj sceni. Poznata je po izuzetnim interpretacijama džeza, ali piše i stvara svoju pop muziku. U proteklim mesecima objavila je nekoliko autorskih kompozicija, ali i sjajnu obradu filmskog hita „Ederlezi“. Tradicionalna romska pesma s Balkana peva se na proslavama Đurđevdana, a čuveni bend Bijelo dugme objavio je svoju verziju 1988. godine u filmu Emira Kusturice „Dom za vešanje“, zbog čega je postala popularna širom sveta.

Saradnja s Goranom Bregovićem
Saradnja s Goranom Bregovićemfoto: Promo

Lena je trenutno na kratkom odmoru s porodicom, a za Stil govori o svojoj umetnosti i malim tajnama svake žene…

Jedini ste izvođač iz Srbije čiji glas se čuo tokom Olimpijskih igara u Parizu. Kako je došlo do toga?

– Evo, iskreno ću vam ispričati, prišao mi je poznanik nakon toga i pitao me: „Je li, koji menadžer ti je ovo uspeo da sredi?“ Kažem: Samo onaj jedini iznad nas, kao i mnogo stvari u mom dosadašnjem poslu i životu uopšte, zahvaljujem Bogu, to su stvari koje niko drugi ne može da organizuje, mnogo me je iznenadilo i obradovalo. Hvala organizatorima Olimpijskih igara, koji su odabrali pesmu na srpskom i pustili je našim vaterpolistima i svim sportistima – učinili su nas ponosnim. Čestitam vaterpolistima na trećoj zaredom osvojenoj zlatnoj medalji. Bez njih ne bi bilo ni mene u Parizu.

Lena je jedini izvođač iz Srbije čiji glas se čuo tokom Olimpijskih igara
Lena je jedini izvođač iz Srbije čiji glas se čuo tokom Olimpijskih igara foto: Irina Duplevskaja

Radite punom parom od početka godine. Nedavno ste obradili pesmu „Ederlezi“. Kako ste uopšte došli na tu ideju?

– Filmska muzika je oduvek moja velika ljubav. Sa simfonijskim orkestrom Josef and Friends nastupam u Nemačkoj godinama upravo s programom filmske muzike i poželela sam da neku od tih melodija sačuvam za sebe. Darko Dimitrov je uradio sjajan aranžman i ne treba da pričam unapred, ali radujem se onim što nas čeka vezano za ovu obradu. Hvala Goranu Bregoviću na dozvoli i vetru u leđa, zaista me je ganuo s koliko lakoće smo sve uradili.

Spremate li opet album obrada kao što je bio Bajaga?

– Obrade su moja ogromna strast i moguće je da ću uključiti još koju, ali trenutno sedim i pišem novu muziku uz još nekoliko divnih autora i toliko se radujem onome što spremamo.

Bili su komšije
Bili su komšijefoto: Aleksa Stanković

Iza vas je Pesma za Evroviziju i pesma „Zovi me Lena“, a numeru ste posvetila nedavno preminuloj mami Nadi. Da li ste zadovoljni?

– Prezadovoljna. Zahvaljujući tome jedan težak period podnela sam okružena muzikom i sjajnim ljudima. Rad je uvek lekovit. Zatim sam se zahvaljujući tome našla na nemačkim i italijanskim portalima. U nekoliko navrata su pisali o mojoj muzici. To je sjajna platforma da vas više ljudi upozna. Povezala sam se i s regionom dublje. Imam samo reči hvale za sve.

Kako vam se dopada muzika koja je danas u trendu?

– Ima super muzike i dobrih tekstova, naravno, ima i užasnih, ali opet svako vreme je imalo dobre i loše strane, samo da čovek ume da napravi razliku i da razume šta je kvalitet. Mnogo zavisi od toga šta se sluša u kući. Ako vam je neko puštao dobru muziku, uvek joj se vraćate.

Šta je ono najlepše što pamtite iz svoje kuće i iz svog detinjstva?

– Dane i trenutke s porodicom. Utiske s putovanja. Prve akorde…

Porodica je na prvom mestu
Porodica je na prvom mestufoto: Irina Duplevskaja

Mama ste dva dečaka, Teodora i Vuka. Koliko je teško u današnje vreme vaspitavati decu?

– Problem je kreiranje zavisnosti od tehnologije, to svi znamo, stalno ograničavanje i pravljenje nekog reda i discipline. Ovaj vek je u tom smislu drugačiji od vremena kad smo mi podizani, ali opet ne volim da držim lekcije iz roditeljstva i da pričam o podizanju dece jer svaki roditelj zna šta to znači i kakva je odgovornost na nama. Uživam s njima i trudim se da budem prisutna u svakom smislu.

Jednom prilikom ste izjavili da ste nepopravljivi pozitivac… Gde punite baterije?

– Molitva i sport su mi ogromna inspiracija. Punim baterije u vremenu koje provodim s porodicom i prijateljima, u malim stvarima, u svakodnevnim sitnicama, one su mi sve važnije i krupnije. Male stvari koje volim me raduju.

Važite za jednu od najlepših žena na našoj sceni. Koliko pažnje pridajete nezi?

– Imam neke rituale koji su mi odavno postali rutina, od fizičke aktivnosti do kozmetike i nege kod kuće, pa ipak nisam opsednuta time i veoma brzo se spremam i sređujem.

Vodi računa o svom zdravlju
Vodi računa o svom zdravljufoto: Irina Duplevskaja

Kako izgleda vaša dnevna bjuti rutina i šta obavezno sadrži vaš neseser?

– Volim dobre hidrirajuće serume, visoke faktore za zaštitu u tonerima, crveni karmin, maskaru, korektore za podočnjake, ali se sada generalno minimalno šminkam.

Da li vam je lepota u životu pomagala ili odmagala?

– Lepota nosi gomilu predrasuda okoline, ali ako imate snažan unutrašnji svet, bogat svet, i ta lepota ne čini centar vaše ličnosti, to je onda jako, jako dobro. Zapravo, to je spasonosno.

Bonus video:



03:17

Lena Kovačević kaže da je oduševljena komentarima


Kurir




Kurir

radiobalkanfox

Dodaj komentar

Radio Balkanfox
Radio Balkanfox
OFFLINE LIVE
Radio Balkanfox Plus
Radio Balkanfox Plus
OFFLINE LIVE
WP Radio
WP Radio
OFFLINE LIVE