Radio BalkanFox

18-godišnja Sara se udala za Turčina

18-godišnja Sara se udala za Turčina čiji je otac vođa islamističke stranke: Usledio pakao, u sve se uključio dever

Ilustracija, Foto: Keith Levit / First Light / Profimedia

Iznadni brak hrišćanke i muslimana u svetlu političkih okolnosti na jugoistoku Turske privukao je pažnju nezavisnog novinara po imenu Nuri Kino, koji se uputio u mesto Idil, gde Sara živi sa mužem i novom porodicom. Znatiželjan da li se 18-godišnjakinja svojevoljno udala ili je na brak bila prisiljena, sa saradnicima se prvo uputio u prodavnicu u kojoj je mlada Sirijka poslednji put bila viđena, a koja je u vlasništvu starijeg brata njenog muža.

Sarin dever objasnio kako je došlo do venčanja

Potom je otkrio kojim rečima mu se obratio dever Sare, koju svi pokušavaju da nađu. Čitava situacija je toliko daleko odmakla, da je majka 18-godišnje Sirijke čitav slučaj prijavila policiiji, a porodicu njenog muža, uključujući i njega, tužila za otmicu.

„Momak i devojka su se zaljubili i venčali i ne razumem zašto svi oko toga prave famu. Upoznali su se pre tri godine. Moj mlađi brat je bio poslovno u njenom selu Midin dvadeset dana, ali su od tada ostali u kontaktu. Pre nekoliko nedelja nas je sve iznenadio rekavši da želi da je oženi. Ona je pobegla iz svog sela, došla kod nas i rekla da hoće da se uda za mog brata. To nije bilo nešto što smo i mi sami želeli, izabrali ili u šta smo se mešali“, naveo je brat, a potom dodao da u mestu Idil, gde žive, ima mnogo lepih i neudatih muslimanki, ali da je njegov brat sam odlučio da se oženi hrišćankom.

Kako bi ih dodatno ubedio u svoju priču, objasnio je i da im posao trpi zbog priče o otmici, jer su Sirijci i Asirici činili značajan procenat njihovih kupaca.

Novinar upoznao Saru, ona imala samo jedu molbu

Venčanje, Brak, bračni par
foto: epa rolex dela pena

Novinar Nuri poželeo je da ipak upozna Saru i čuje njenu verziju priče, što je dever i učinio. Odvezao ih je do kuće, ali Sarin svekar nije želeo da ih pusti. Nakon određenih ubeđivanja i uveravanja u dobre namere dolaska, popustio je i odveo kod sina i snaje.

„Uživo je lepša nego na slikama, na kojima ima mnogo šminke. Sada uopšte nije našminkana, već je prekrivena zlatom na vratu i obema rukama. Sve vreme je gledala u pod“, prepričava događaj ovaj turski novinar, pa dodaje da mu je jedan od prisutnih muškaraca, koji nije želeo da se predstavi, odmah na početku naglasio da Sara nije kidnapovana, niti izmanipulisana, već da je na brak pristala svojevoljno, kao i da su svi veoma osramoćeni zbog narativa koji se stvorio.

Sarin muž je, potom, pokazao venčani list, a na kraju se novinarskoj ekipi obratila i sama Sara. Imala je jednu molbu.

„Molim te, preklinjem te, ubedi moju majku da povuče tužbu. Okružni tužilac može zahtevati da se podvrgnem psihološkoj proceni. Cela situacija je veoma uznemirujuća. Odabrala sam da dođem ovde i da postanem muslimanka, a moja majka može zbog suđenja da izgubi mnogo novca“, požalila se Sara Nuriju, koji je posle saznao da ona potiče iz siromašne porodice, da je otac nju i njenu majku napustio i ostavio u velikim dugovima, te da je beg od beznađa i teškog života mogao da bude motiv njene iznenadne udaje.

Svekar uveravao da je zbog bogatstva njegov sin mogao da ima bilo koju ženu

Sarin svekar je, potom, objasnio da ima mnogo novca i da je sin, da je želeo, mogao da izabere ženu koju želi.

„Bogat sam, moćan sam i moj sin bi mogao dobiti bilo koju od naših prelepih muslimanki. Niko ne bi odbio ni mene ni njega. Imam mnogo da ponudim, zlato, imovinu. Moj sin je izabrao nju i niko drugi“, ispričao je Turčnin novinaru Nuriju, koji je celokupno iskustvo opisao na portalu „atour.com“.

Sarin muž je na kraju poželeo da jasno istakne da su se venčali iz ljubavi, što je Nuriju i timu bilo dovoljno da u lepom tonu završe razgovor i zaokruže priču zbog koje su došli, iako je u svom tekstu na pomenutom sajtu ipak izrazio određenu dozu sumnje u priču koju su dobili od bračnog para.


02:28

RUSKINJA DOŠLA U SRBIJU PA PROVODADŽIŠE SVOJE ZEMLJAKINJE: Morate da ispunite samo JEDAN uslov za brak sa njima

(Espreso/blic žena)




Espresso

radiobalkanfox

Dodaj komentar

Radio Balkanfox
Radio Balkanfox
OFFLINE LIVE
Radio Balkanfox Plus
Radio Balkanfox Plus
OFFLINE LIVE
WP Radio
WP Radio
OFFLINE LIVE