Radio BalkanFox

NEVEROVATNO OTKRIĆE Telo stari brže u 2 ključne godine


Naučnici su otkrili da ljudsko telo ne stari postepeno, već prolazi kroz dva ubrzana talasa starenja – prvi u 44. godini, a drugi u 60. godini života. Ovo revolucionarno otkriće, koje je objavljeno u časopisu Nature Aging, dolazi iz istraživanja koje su sproveli naučnici s Univerziteta Stanford i Tehnološkog univerziteta Nanjang u Singapuru.

Prvi talas starenja u 44. godini

Prema istraživanju, koje jse provedeno na 108 učesnika, ljudsko starenje nije linearno, već se dešava u naglim skokovima. Prvi takav skok primećen je u 44. godini. Naučnici su otkrili da mnoge molekularne promene, uključujući promene u RNK, proteinima i mikrobiomima, postaju izraženije upravo u ovom dobu.

Kako to utiče na telo? U ovom periodu, sposobnost metabolizma kofeina i alkohola značajno opada, što može dovesti do većeg rizika od povreda mišića i povećanja telesne masti. Promene u proteinima koji drže tkiva zajedno takođe postaju izraženije, što može uzrokovati promene na koži, mišićima i kardiovaskularnom sistemu.

Drugi talas starenja dolazi u 60. godini, kada telo ponovo prolazi kroz niz ubrzanih promena. Rizik od ozbiljnih bolesti, poput kardiovaskularnih poremećaja, problema sa bubrezima i dijabetesa tipa 2, značajno raste u ovom periodu.

Šta možete učiniti? Naučnici savetuju promene u načinu života kako biste ublažili efekte starenja. Smanjite unos alkohola, povećajte fizičku aktivnost i obratite pažnju na ishranu – posebno na unos ugljenih hidrata i vode, što može pomoći u očuvanju funkcije bubrega.

Iako se očekivalo da će ubrzano starenje kod žena biti povezano s menopauzom, koja obično nastupa između 45. i 55. godine, istraživanje je pokazalo da slični obrasci starenja važe i za muškarce. Ove sličnosti sugerišu da je prelazna tačka oko 55. godine univerzalna za oba pola.

 

Kako biste se što bolje pripremili za ove ključne periode, istraživači preporučuju sledeće:

U 40-im godinama: Smanjite unos alkohola, obratite pažnju na ishranu i povećajte fizičku aktivnost.

U 60-im godinama: Smanjite unos ugljenih hidrata, pijte dovoljno vode i održavajte aktivan stil života.

Ova revolucionarna studija pokazuje da starenje nije postepeni proces, već se dešava u dva ključna talasa u 44. i 60. godini života. Razumevanje ovih promena može vam pomoći da se bolje pripremite i zaštitite svoje zdravlje u ovim ključnim periodima.




Alo

radiobalkanfox

Dodaj komentar

Radio Balkanfox
Radio Balkanfox
OFFLINE LIVE
Radio Balkanfox Plus
Radio Balkanfox Plus
OFFLINE LIVE
WP Radio
WP Radio
OFFLINE LIVE