Radio BalkanFox

Pica majstor otkrio kako se pravi najbolje testo za picu

Osim brašna, najvažnije je koliko je testo pre pečenja odstojalo 

RECAPT ZA PICU PO RECEPTU PICA MAJSTORA
RECAPT ZA PICU PO RECEPTU PICA MAJSTORAfoto: Shutterstock / wanchai

Iskusni pica majstori retko kada žele da otkrivaju svoje tajne, a ona koja često muči sve domaćice koje uprkos dobrom receptu i dalje ne mogu da naprave picu kao u piceriji leži u izboru tipa brašna, ali i dužini stajanja, pre nego što napravite od njega picu i stavite je da se peče.

 

Osim toga, važna je i temperatura na kojoj se peče, jer profesionalne peći mogu da postignu veće temperature nego što se može dobiti u šporetu za svakodnevnu kućnu upotrebu.

 

Jedan pica majstor je ipak rešio da otkrije bar deo tajne, a vi ako želite da spremate picu po receptu profesionalca pogledajte o čemu je reč.

Potrebno je:

 

 

  • 1 kg brasna tip 00 (može se naći u velikim marketima)
  • 550 ml vode
  • 30g soli
  • 1 kašičica šećera
  • 50 dl maslinovog ulja
  • 1 kesica suvog kvasca (10 g svežeg)

 

TAJNA NAJBOLJEG TESTA ZA PICU
TAJNA NAJBOLJEG TESTA ZA PICU foto: Yuganov Konstantin/Shutterstock

Priprema:

 

U hladnu vodu sipati malo brašna, šećer, kvasac, pa postepeno dodavati brašno sve dok se ne dobije gusta smesa. Potom dodati maslinovo ulje i mešati uz dodavanje brašna sve dok se ne dobije lepo mekano testo. Istresite ga na pobrašnjenu podlogu i još malo domesite.

 

Ostavite da odstoji oko pola sata, a onda izvadite iz posude i podelite na loptice. Od ove količine brašna obično ispadne oko 4,5 komada. Zatim ih stavite u frižider da stoje najmanje 24 do 48 sati. 

 

Nakon toga ih možete vaditi iz frižidera i nikako nemojte da ga oklagijom tanjite. To lagano uradite prstima, rukama, kružnim pokretima. Preko testa mažete paradajz pelat, šunku, kačkavalj, pečurke i origano. 

 

Picu je najbolje peći na tempearaturi do 300 stepeni, ukoliko imate tu opciju na svojoj rerni. Ako nemate stavite na maksimalnu temperaturu. Picu treba ubaciti u vrelu rernu.

 

U zavisnosti od rerne pica se peče 10 do 15 minuta, ali svakako kad je izvadite proverite da li je gotova.

 

* Zabranjeno preuzimanje dela ili čitavog teksta i/ili foto/videa, bez navođenja i linkovanja izvora i autora, a u skladu sa odredbama WMG uslova korišćenja i Zakonom o javnom informisanju i medijima.

 

Bonus video:

Recept za pileća krilca 

 




Glossy

radiobalkanfox

Dodaj komentar

Radio Balkanfox
Radio Balkanfox
OFFLINE LIVE
Radio Balkanfox Plus
Radio Balkanfox Plus
OFFLINE LIVE
WP Radio
WP Radio
OFFLINE LIVE