Radio BalkanFox

Zašto se Lijam i Noel Galager iz grupe „Oasis“ ne vole?

Braća Galager zajedno su stvarala magiju kada je reč o muzici, ali kada se oni nađu na istom mestu to znači da će doći do vikanja, psovki, pa čak i vitlanja gitarom kao sekirom.

Lijam i Noel Galager na sceni
Lijam i Noel Galager na scenifoto: Giuseppe Aresu / Shutterstock Editorial / Profimedia

Čak 14 godina i 364 dana od svog rastanka punog gorčine, braća Lijam i Noel Galager najavili su zajednički povratak na scenu i novu turneju njihove grupe Oasis.


Oni su 27. avgusta najavili da će nastupiti zajedno prvi put posle 16 godina i skoro 15 godina nakon raspada benda, a turnehja je zakazana za leto 2025, kada će Osasis nastupiti u Kardifu, Mančesteru, Londonu, Edinburgu i Dablinu.


Mnogi obožavaoci grupe su verovali da do pomirenja braće Galager nikad neće doći, jer je njihovo neprijateljstvo jedno od najpoznatijih u svetu muzike i, uopšte, slavnih.

 


Ja nisam napustio Oasis – rekao je Lijam jednom prilikom za Radio X. – Noel Galager je napustio Oasis. Nije više mogao da podnese te vibracije. Nije mogao da podnese rokenrol. Previše ga je uplašio.

Odnos Lijama i Noela Galagera često je proteklih decenija bio tema u medijima, a čuveni muzičari imali su toliko neslaganja da su njihovi obračuni u više navrata prerastali i u fizičke.


Bend Osasis oformljen je 1991. u Mančesteru, kada je Lijam osnovao grupu s Polom Artursom, Polom Mekgiganom i Tonijem Mekerolom, a potom je pitao svog brata Noela da im se pridruži. Prvi album Definitely Maybe objavili su 1994, a već sledeće godine dogodila se prva veća drama – Noel Galager napustio je bend. Tokom svirke u Los Anđelesu, Lijam je napravio scenu, gađao brata dairama, izvređao sve članove grupe, a Noel je potom otrčao besno i nestao na nekoliko dana, što je sve inspirisao pesmu „Talk Tonight“.

 


Međutim, uskoro se vratio i nastavili su po starom, a uskoro je objavljen „Wibbling Rivalry“, čuveni snimak Džona Harisa koji je tada radio za NME i instervjuisao braću Galager na samom početku njihovog globalnog uspeha. Poznat po tome što prikazuje nasilnu svađu braće zbog incidenta koji se ranije dogodio na trajektu za Holandiju, i zbog koje su svi članovi benda osim Noela uhapšeni i deportovani“, otkriva mnogo o rivalitetu Lijama i Noela.


Do 2008. Oasis je objavio sedam albuma i imao 10 uspešnih turneja, a sve vreme su bend pratile priče o sukobima Galagerovih.


Navodno je sve počelo jo u tinejdžerskim godinama kada su Lijam i Noel morali da dele sobu, dok je najstariji brat Pol imao svoju. U dokumentarcu „Supersonic„, Lijam je ispričao da je jednom došao kući pijan i mokrio po Noelovom stereo uređaju, a veruje da je to bio početak njihovog višedecenijskog sukoba.


Mislim da je tu počela lutnja – rekao je.


Svađali su se u studiju, na sceni, na turnejama, u noćnom provodu, na privatnim zabavama, a čuven je incident kada su se potukli u Barseloni 2000. nakon Lijanovih komentara o Noelovoj ćerki. Noel je zato napustio bend, ali se potom vratio, uz komentar da ipak nije oprostio bratu.

Njihov odnos je ostao turbulentan, a Noel je jednom prilikom rekao:


Ne sviđa mi se Lijam. On je nepristojan, arogantan, zastrašujući i lenj.


Uglavnom se veruje da je najveći problem ego obojice braće i to što nisu spremni za kompromise, naročito kada je u pitanju dogovor s bratom.

Konačno su se rasišli 2009, na jednom festivalu u Parizu, maltene nekoliko minuta pred zakazan koncert. Kako je Noel istakao, za to je krivo Lijamovo ponašavanje.

 


Ljudi će pisati i pričati šta hoće, ali ja jednostavno više nisam mogao ni dan duže da radim s Lijamom – objasnio je u zvaničnom saopštenju.


Kasnije je tvrdio da su se svađali oko Lijamovog reklamiranja linije za Pretty Green, a rasprava je eskalirala toliko da je Lijam bacao voće i vitlao gitarom „kao sekirom i umalo mu pokupio lice njom“. To je bio trenutak kada je odlučio da odustane.


Kako je tačno došlo do pomirenja, nije jasno. U svakom slučaju, do sledećeg leta i zakazane povratničke turneje ima još mnogo vremena… i još mnogo prilika za autore pesama „Wonderwall“, „Stop Crying Your Heart Out“, „Don’t Look Back In Anger“, „Stand By Me“ i mnogih drugih da se svađaju i mire.

 

* Zabranjeno preuzimanje dela ili čitavog teksta i/ili foto/videa, bez navođenja i linkovanja izvora i autora, a u skladu sa odredbama WMG uslova korišćenja i Zakonom o javnom informisanju i medijima.

 

BONUS VIDEO

Bora Čorba sahranjen uz pesmu Pogledaj dom svoj, anđele

 




Glossy

radiobalkanfox

Dodaj komentar

Radio Balkanfox
Radio Balkanfox
OFFLINE LIVE
Radio Balkanfox Plus
Radio Balkanfox Plus
OFFLINE LIVE
WP Radio
WP Radio
OFFLINE LIVE