Radio BalkanFox

Sedam veličanstvenih 2024

Dokumentarci koji pomeraju granice: Najavljen jubilarni festival "Sedam veličanstvenih", a evo kompletnog programa

Festival će otvoriti virtuozni film „Pijanoforte“, Foto: Promo

Jubilarni 20. festival evropskog dokumentarnog filma „Sedam veličanstvenih“ biće održan od 13. do 19. septembra u Mts dvorani. Publika će kao i ranijih godina moći da pogleda sedam pažljivo odabranih ostvarenja, koje je ovogodišnji gostujući selektor Tue Stin Miler smatrao posebno važnim i uspešnim u okvirima modernog dokumentarnog filma Starog kontinenta. U tri filma tema je priroda. Program otvara film „Pijanoforte“, a biće prikazani „Balomanija“, „Tvoj život bez mene“, „Šaptač risovima“, „Imala sam san“ i „Gospodin Bo“.

Sedam veličanstvenih
foto: Promo

U okviru festivala planirano je i jedno specijalno veče, koje je selektor želeo da ga posveti proslavljenom francuskom dokumentaristi Nikoli Filiberu, koji je već dva puta bio gost „Sedam veličanstvenih“.

– Život dokumentarnog filma je bio turbulentan. Pre 20 godina je kod nas doživljavan kao kratka forma, a duži kao TV format. Naša misija je bila nemoguća kako da predstavimo filmove koje pomeraju granice filmskog izraza. U Holandiji na festivalu IDFA smo videli radove ljudi koji idu da gledaju dokumentarce. Trebalo je preneti tu ideju. „Sedam veličanstvenih“ treba da nam prenese tu lepotu i da idemo u korak sa evropskom i svetskom scenom – rekli su na konferenciji za medije Zoran i Svetlana Popović, koji stoje iza ovog festivala.

 Festival će zatvoriti film 'Bilo jednom u jednoj šumi' velike finske autorke Virpi Sutari
Festival će zatvoriti film „Bilo jednom u jednoj šumi“ velike finske autorke Virpi Sutarifoto: Promo

Festival će zatvoriti film „Bilo jednom u jednoj šumi“ velike finske autorke Virpi Sutari, koji je njeno najnovije ostvarenje i rad vrhunskog, prefinjenog autorskog stila koji nas očarava lepotama finskih šuma, ali otkriva i mračne pretnje uništavanja zbog profita. Dve devojke s grupom prijatelja aktivista suprotstavljaju se tome beskompromisno. Cena ulaznica je 550 dinara.


Kurir




Kurir

radiobalkanfox

Dodaj komentar

Radio Balkanfox
Radio Balkanfox
OFFLINE LIVE
Radio Balkanfox Plus
Radio Balkanfox Plus
OFFLINE LIVE
WP Radio
WP Radio
OFFLINE LIVE