Radio BalkanFox

Preminula glumica Snežana Stameska

Region se oprašta od Snežane: Preminula popularna glumica, imala je više od 70 uloga

Foto: Printscreen YouTube

Makedonska glumica Snežana Stameska umrla je juče u 79. godini.

Snežana je pozorišnu akademiju u Beogradu završila 1970. godine, a od zaposlenja 1971. do penzionisanja 2010. godine, Stameska je bila član ansambla Dramskog pozorišta Skoplje. Tokom svoje izuzetno velike glumačke karijere, ostvarila je više od sedamdeset uloga u matičnom pozorištu i na scenama nekoliko drugih makedonskih pozorišnih kuća.

Njenu veliku popularnost obeležile su uloge iz 1980-ih i 1990-ih, posebno likovi Pandore u „Solunskim patardijama“ (1979), Vere u „Divom mesu“ (1979), Sine u seriji „Trst via Skoplje“ (1987), Vere u filmu „Srećna Nova ’49“ (1985) i Pace u „Vikendu na mrtvima“ (1985).

Snežana Stameska je posedovala bogatu emotivnu paletu, stabilan i logičan izraz, kao i topao, uverljiv glas,“ izjavili su iz Dramskog teatra.

Tokom svoje decenijama duge karijere, osvojila je mnoge nagrade, uključujući Zlatni lovorov venac za najbolju glumačku izvedbu na Festivalu malih i eksperimentalnih scena (MESS) za ulogu Lice u predstavi „Oslobođenje Skoplja“ (Sarajevo, 1979); nagradu za glumačko ostvarenje na Makedonskom pozorišnom festivalu „Vojdan Černodrinski“ za ulogu Vere u predstavi „Srećna Nova ’49“ (Prilep, 1985); nagradu za najbolju glumačku izvedbu na reviji „Ekran“ za ulogu Zoje u predstavi „Zojkin stan“ (1987); nagradu na Sterijinom pozorju za ulogu Mice u predstavi „Sile u vazduhu“ (Novi Sad, 1989); nagradu „11. oktobar“ (Skoplje, 2002) i nagradu „Kliment Ohridski“ (Skoplje, 2005).

(Kurir.rs/Alo/M.J)

Bonus video:



01:15

DA LI ZNATE PRAVO IME EVE RAS? Ovo je jedva stalo u ličnu kartu, a JEDNO OD PREZIMENA JOJ JE VAGNER! Glumica otkrila sve detalje


Kurir




Kurir

radiobalkanfox

Dodaj komentar

Radio Balkanfox
Radio Balkanfox
OFFLINE LIVE
Radio Balkanfox Plus
Radio Balkanfox Plus
OFFLINE LIVE
WP Radio
WP Radio
OFFLINE LIVE