Radio BalkanFox

Redatelj filma ‘Šalša’ za 24sata: ‘Na setu smo se najviše borili s guranjem zombijevskih leća…’

Željeli smo napraviti komunikativan film za publiku. A kako u hrvatskoj kinematografiji kronično nedostaje žanrovskog filma kojem sam autorski uvijek naginjao, a horror je jedan od žanrova koji je uvijek rado gledan, odlučili smo ga upariti s komedijom koja dokazano privlači publiku, govori nam Dražen Žarković (53).

Zagrebački redatelj poznat po domaćim serijama kao što su ‘Stipe u gostima’ i ‘Bitange i princeze’ te dugometražnim dječjim filmovima ‘Moj dida je pao s Marsa’ i ‘Zagonetni dječak’ posljednjim filmom ‘Šalša’ itekako je privukao pozornost. Nakon što je 5. rujna počela igrati u kinima i multipleksima diljem Hrvatske, komedija s elementima horora, uvrštena je u službeni program jubilarnog 40. Međunarodnog filmskog festivala u Varšavi, koji će u glavnom gradu Poljske biti od 11. do 20. listopada.

Foto: Samir Ceric Kovacevic

– Kako mi je rekla naša Snježana Sinovčić Šiškov koja u ‘Šalši’ igra babu Mariljku nakon premijerne projekcije na festivalu u Puli: ‘Bolje smo se udali, nego smo se nadali.’ Reakcija publike već je tamo bila sjajna i nakon brojnih muka i odricanja cijele ekipe nema ništa ljepše nego vidjeti kako publika izlazi s projekcije filma sa širokim osmijehom na licu – kaže Žarković.

‘Šalša’ je drugačija, oštrija i bezobraznija od svega što je, kaže, dosad radio. U središtu je Vatroslav (Momčilo Otašević), vječiti student koji u Zagrebu ostane bez posla i smještaja te prihvati ponudu da dođe na izolirani dalmatinski otok Mala Glava pomoći u berbi rajčica. Tamo upoznaje stomatologinju Irenu (Ivana Gulin) i simpatičan ‘domaći svit’, no nakon ‘fešte od poma’ brzo postane svjestan da Mala Glava skriva mračnu tajnu zbog koje je najbolje – bježati.

– Rad na scenariju Šalše započeo je još 2019. godine i od tada se na njemu radilo. Prikupljala su se sredstva za realizaciju do koje je došlo prošle godine na otoku Šolti, gdje sam prije dvadesetak godina s kolegom Pavom Marinkovićem snimio svoj drugi dugometražni film ‘Trešeta’. Tako da sam odlično poznavao ambijent otoka i lokacije koje na njemu možemo iskoristiti – prisjeća se. 

Foto: promo

U hrvatskom filmu uvijek je najzahtjevniji nedostatak sredstava, kaže, pa samim time i vremena za snimanje.

– No uz dobru pripremu i sjajnu ekipu uspjeli smo snimiti film za samo 22 dana, što je svojevrstan rekord – ističe.

Atmosfera na snimanju ‘Šalše’ bila je, kaže, sjajna. Okupilo se mnoštvo talentiranih ljudi iz Hrvatske i susjednih država.

– I vjerujem da bi atmosfera bila ista neovisno o žanru filma kojeg smo snimali – dodaje.

Foto: Samir Ceric Kovacevic

No nije sve teklo glatko. Prilikom snimanja se susreo s mnoštvo problema.

– Od toga gdje na otoku pronaći dovoljan broj statista koji će glumiti zombije, kako uzgojiti rajčice krajem svibnja iako one sazrijevaju tek u kolovozu, preko borbe s nemirnim morem, pa do guranja zombijevskih leća u oči glumcima i statistima – priznaje pa dodaje:

– Snimanje filma je jedna velika demokracija i dok god se svi slažemo stvari teku glatko. Međutim, kada nastupe nesuglasice nužno se mora znati čija je zadnja i na filmu ta odgovornost pada na leđa redatelja. Tako da sam bio slobodan intervenirati u scenarij kada god je to bilo nužno da bismo napravili što bolji film, te da bi ga na koncu uopće uspjeli snimiti.

Foto: PROMO

Kako danas gledate na svoj prvi film ‘Samopotjeru’?

– ‘Samopotjera’ je bio moj prvi nagrađivani film i volim se zafrkavati da je nakon njega moja karijera krenula nizbrdo, jer sam poslije ušao u profesionalne filmske i televizijske vode i izgubio dio ‘autorske nevinosti’. Ona mi je s druge strane omogućila da budem koliko-toliko zapažen, pa sam tako na mala vrata upao najprije u Dječji program HRT-a, pa polako u Pučku i predajnu kulturu, zatim Dokumentarni i na kraju Dramski program za kojeg eto često radim i dan danas. Neke filmske postupke koje sam primijenio u ‘Samopotjeri’ citirao sam i u ‘Šalši’ – objašnjava.

Redateljev filmski i TV ukus je vrlo raznolik.

– Gledano žanrovski gutam zaista sve i svašta. Vrlo sam benevolentan gledatelj jer iz vlastitog iskustva znam koliko je prokleto teško snimiti čak i loš film. Tako da sam nesklon sipati drvlje i kamenje na kolege. Jedan od najdražih filmova svih vremena i sasvim sigurno najdraži vestern mi je ‘Unforgiven’ (Nepomirljivi) Clinta Eastwooda – kaže Žarković, koji ima mnogo planova.

Foto: Samir Ceric Kovacevic

– Trenutno sam u postprodukciji 4. sezone humoristične serije ‘Mrkomir Prvi’ čije smo snimanje završili ljetos i na početku priprema 3. sezone serije ‘Oblak u službi zakona’ čije snimanje započinjemo krajem 10. mjeseca. Što se filma tiče, imam u ladici mnoštvo ideja, kojima se trenutno ne stižem baviti – zaključuje. 



Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.




24sata

radiobalkanfox

Dodaj komentar

Radio Balkanfox
Radio Balkanfox
OFFLINE LIVE
Radio Balkanfox Plus
Radio Balkanfox Plus
OFFLINE LIVE
WP Radio
WP Radio
OFFLINE LIVE