Radio BalkanFox

Petar Banićevič preminuo pre 18 godina

Poznati glumac Petar Banićević preminuo je 4. septembra pre 18 godina, a televizijskoj publici ostao je upamćen po ulozi doktora Vulovića u kultnoj seriji „Srećni ljudi“.

Petar Banićević
Petar Banićevićfoto: Narodno Pozorište

Rođen je u Nikšiću 1930. godine, a glumu je studirao na Akademiji za pozorišnu umetnost u Beogradu, u klasi profesora Raše Plaovića. Narodnom pozorištu u Beogradu ostao je veran od prvog angažmana do kraja života. Starija publika pamti ga iz ranog spektakla „Sutjeska“ u ulozi kapetana Vilijama Dikina, dok je mlađima omiljen kao doktor Vulović u seriji „Srećni ljudi“.

Petar Banićević sa unukom
Petar Banićević sa unukomfoto: Privanta arhiva

Zajedničkih scena sa glavnom sestrom Antonijom koju je igrala Svetlana Bojković svi se sećamo, a glumac je bio posvećeniji pozorištu nego televiziji. Poslednju ulogu Petar je odigrao u seriji „Gore dole“, a to mu je ujedno bila poslednja rola u karijeri, jer do svoje smrti 2006. godine nije ništa snimao.

Njegova unuka Iva Banićević otišla je u pevačke vode, a na svom Instagram profilu ima fotografiju u društvu Rafaela Nadala.

Rafice, ljubavi„, napisala je ona uz ovu fotografiju. Iva je sa grupom Balkanika bila na Evroviziji, a danas je prateći vokal u bendu Lepe Brene.

Lepa Brena, nesporno najveća zvezda na Balkanu, zaista je veliki profesionalac. Ujedno, ona je snažna, duhovita i topla osoba. Uživam radeći sa njom – rekla je Iva za Telegraf.

Za Kurir pevačica je povodom godišnjice od njegove smrti govorila o svom dedi.

– On je bio moj ulaz u umetnost. Zajedno smo, iako sam bila relativno mala, gledali balet dosta pojačanog zvuka, netremice… Pravio je predstave ni od čega. Imao je za mene strpljenje i blagost, pričao mi je priče, čitao knjige… Imali smo naš svet, koji sam tako volela. Bio je topao, pun ljubavi, obožavao me je i to sam mogla da primetim u svakoj njegovoj reči, gestu i osmehu.

Narodno pozorište je 2010. godine ustanovilo nagradu „Petar Banićević“, koja se dodeljuje mladim glumcima. Dosadašnji laureati su: Igor Đorđević, Nenad Stojmenović, Miloš Đorđević, Nada Šargin, Pavle Jerinić, Sena Đorović, Bojan Krivokapić i Suzana Lukić.

(Kurir.rs/M.F.)

Bonus video:



01:28

MLADI GLUMAC PROGOVORIO O REAKCIJAMA NA NJEGOVU ULOGU GEJ OSOBE! Đorđe Mišina bio završio u bolnici: Nisam znao šta pričam


Kurir




Kurir

radiobalkanfox

Dodaj komentar

Radio Balkanfox
Radio Balkanfox
OFFLINE LIVE
Radio Balkanfox Plus
Radio Balkanfox Plus
OFFLINE LIVE
WP Radio
WP Radio
OFFLINE LIVE