Radio BalkanFox

NAJUKLETIJI EVROPSKI GRAD Mnogi se plaše čak i da izgovore njegovo ime


Mali italijanski grad je nazvan najukletijim evropskim gradom.

Mračna reputacija italijanskog grada Kolobraro nije naškodila njegovom turizmu. Svakog leta, u nastojanju da se otkrije istorija grada i privuku turiste, održava se festival na kome se loša sreća pretvara u magiju.

Susedni gradovi na jugu Italije jednostavno ga zovu „Taj grad“, a mnogi njegovi stanovnici izbegavaju da prolaze kroz njegove ruševine. Priča o ukletu je stara koliko i sam grad, vezana za originalni naziv ‘cluber’, što na latinskom znači zmija – što je oličenje zla.

Smatra se da su kletvu na život tamo bacili advokat i veštica tek u prvoj polovini 20. veka. Prema priči koja kruži među Italijanima, Biagio Virgailio je bio bogat, ozloglašen lokalni advokat koji nikada nije izgubio slučaj i imao je mnogo neprijatelja.

Jednog dana na sudu, da bi istakao svoju tvrdnju, uzviknuo je: ‘Ako je ono što sam rekao netačno, neka ovaj luster padne’. Iste sekunde luster je pao na pod.

Iako niko nije povređen, njegovo ime je postalo sinonim za loše i njegova reputacija je potpuno uništena. Sve negativno što se dešavalo u gradu vezano je za njega, a njegovi potomci su napustili grad.

Kasnije je jedan antropolog posetio grad u potrazi za ‘fattucchierom’, vešticom koja bi otklonila zlo – za koje se veruje da je izazvano tuđim mislima.

Lutajući ulicama u potrazi za takvom ženom, naišao je na staricu sa opekotinama od sunca i dubokim borama i verovao da je pronašao osobu koju je tražio.

Veruje se da se žalio da su se on i članovi njegovog istraživačkog tima misteriozno susreli sa nesrećom tokom posete gradu. Od tada je Kolobraro postao poznat kao veštica, ali Elena di Napoli, potomak te žene i član turističke zajednice, kaže „Moja pra-pra-pra-prabaka nije bila veštica. Sama stara stanovnica koja je možda izgledala kao veštica“.

Decenijama podstiču sumnju neobjašnjiva klizišta, odroni, povrede i neobične nezgode, kao i priče o okupljanjima veštica. A kako su Italijani poznati po sumnjičavosti, ta njihova sumnja nije pomogla da se skine ljaga sa malog grada.

Prokletstvo navodno utiče samo na posetioce grada. „Naravno, s obzirom na to da sam potomak, imun sam na prokletstvo. Jezive stvari se dešavaju samo onima koji prvi put dođu u grad i veruju u kletve“, kaže Di Napoli.

Za mnoge koji žive u Kolobraru, teško je nositi se sa ovom reputacijom. „Ovde nismo imali srednju školu, pa sam morao da idem u Tursi. Kolege su mi se rugale, nazivajući me nosiocem zlih predznaka’, rekao je Gaetano Virgalito iz Kolobra, koji sada živi u Rimu.

U kletvu se toliko veruje da policija neće kažnjavati vozače koji jure ulicama grada iz straha od natprirodnih posledica, a muškarci iz drugih sela dodiruju svoje genitalije svaki put kada čuju reč Kolobraro da bi uklonili kletvu.

Tokom letnjeg festivala „Noćni san“ u „Tom Gradu“, izvođači pričaju priče o magiji, fudbalu i ljubavnicima. Na ulazu se prodaju amajlije za koje se veruje da teraju zle duhove.

Priče o novorođenčadi sa dva srca i tri pluća i sumnjivim neočekivanim odronima, saobraćajnim nesrećama usred ruševina ukletih duhova, navele su pojedince da jedan italijanski grad proglase za najukletiji evropski grad. Mnogi Italijani ne žele ni da izgovore njegovo ime, a policija vas neće kazniti ako tamo vozite prebrzo iz straha od kletve, prenosi Dnevnik.hr.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI




Alo

radiobalkanfox

Dodaj komentar

Radio Balkanfox
Radio Balkanfox
OFFLINE LIVE
Radio Balkanfox Plus
Radio Balkanfox Plus
OFFLINE LIVE
WP Radio
WP Radio
OFFLINE LIVE