Radio BalkanFox

Uz ova 2 sastojka testo će narasti brzo bez kvasca

Uz ove sastojke, pravljenje domaćih peciva postaje brže, jednostavnije i jednako ukusno kao sa kvascem

Kako da vam testo naraste brzo i bez upotrebe kvasca?
Kako da vam testo naraste brzo i bez upotrebe kvasca?foto: ch_ch/Shutterstock

Kada pravimo domaće testo za hleb, kiflice ili uštipke, često nailazimo na jedan uobičajen problem – dugo čekanje da testo naraste.

 

Osim toga, mnogi ne vole da koriste kvasac ili ga izbegavaju zbog različitih razloga. Dobra vest je da kvasac nije neophodan za postizanje savršeno vazdušastog i mekanog testa.

 

Postoje dva sjajna sastojka koja mogu u potpunosti zameniti kvasac i učiniti vaše testo bogatim i laganim, bez dugotrajnog čekanja.

 

Kada kombinujete kvasac, brašno i vodu, šećeri se oslobađaju i konzumiraju od strane kvasca, koji zauzvrat oslobađa ugljen-dioksid, koji je upravo i odgovoran za podizanje hleba.

 

Slično oslobađanje ugljen-dioksida možete stvoriti i bez upotrebe kvasca, tako što ćete sodu bikarbonu kombinovati sa kiselinom, kao što je npr. limunov sok.

 

Soda bikarbona u kombinaciji sa kiselim mlekom ili limunovim sokom stvara hemijsku reakciju koja testu daje savršenu mekoću i prozračnost, bez čekanja da se testo diže.

 

Ako želite da uspešno zamenite kvasac koji je naveden u receptu, samo treba da dodate odgovarajuću količinu sode bikarbone i kiseline da bi testo naraslo. Kao kiselinu možete koristiti limunov sok, mlaćenicu ili mleko u kombinaciji sa jednakim delom sirćeta.

 

Uz pomoć ovog trika skratićete svoje vreme u provedeno u kuhinji!
Uz pomoć ovog trika skratićete svoje vreme u provedeno u kuhinji!foto: Shutterstock / A. Zhuravleva

Priprema:

  1. Dodajte sve sastojke prema receptu.

  2. Zatim dodajte jednake delove sode bikarbone i limunovog soka kako biste izjednačili količinu kvasca koja je navedena u receptu. Na primer, ako recept zahteva jednu kašičicu kvasca, potrebno je da dodate pola kašičice sode bikarbone i pola kašičice limunovog soka.

  3. Mlaćenica ili mešavina mleka i sirćeta od 50-50 takođe se mogu koristiti umesto limunovog soka.
  4. Pecite kao i obično. Testu nije potrebno uobičajeno vreme dizanja (ili očvršćavanja) kada koristite ovu zamenu. U stvari, da bi reakcija pravilno funkcionisala, važno je da svoje testo stavite u rernu čim dodate ove poslednje sastojke.

 

* Zabranjeno preuzimanje dela ili čitavog teksta i/ili foto/videa, bez navođenja i linkovanja izvora i autora, a u skladu sa odredbama WMG uslova korišćenja i Zakonom o javnom informisanju i medijima.

 

BONUS VIDEO

Kako da testo brže naraste

 

 

 

 

 

 

 

 




Glossy

radiobalkanfox

Dodaj komentar

Radio Balkanfox
Radio Balkanfox
OFFLINE LIVE
Radio Balkanfox Plus
Radio Balkanfox Plus
OFFLINE LIVE
WP Radio
WP Radio
OFFLINE LIVE