Radio BalkanFox

Bil Gejts otkrio tajnu uspeha u mladosti: „Tada je to bilo ludo“ – potom otkrio i što se kaje

Suosnivač Microsofta Bil Gejts posmatrao je veliku i malu sliku dok je razvijao svoju softversku kompaniju u ranim godinama.

1 · Reaguj

U intervjuu za CNBC Make It, tehnološki milijarder je otkrio da njegova definicija uspeha uključuje njegov softver i njegov globalni uticaj.

„Tada je bilo samo: da li je moj kod zaista dobar? Da li radi? I može li ova kompanija pokazati svetu da su ovi mikroračunari veliki?“ rekao je Gejts.

Njegov stav je takođe govorio o potencijalu personalnih računara da transformišu poslovanje i društvo. Iako je uticaj PC-a sada jasan, nije bio očigledan svima pre četiri decenije, čak ni nekim od ranih inovatora.

shutterstock-windows-xp-1.jpg

Shutterstock 

Godine 1981. IBM je lansirao svoj računar i čuveno je procenio da će prodati samo 241.683 jedinica u periodu od pet godina. Umesto toga, prodao je oko 3 miliona u to vreme i stotine miliona tokom jedne decenije.

Naravno, svim tim računarima je bio potreban softver, i tu je Gejts ugledao priliku, primenjujući nemilosrdnu posvećenost.

„Bila je to magija softvera i bio sam spreman da svoj život, u svojim dvadesetim godinama, fokusiram samo na softver, samo na jedan posao.

pexelscottonbro4709289.jpg

promo 

 U stvari, on i suosnivač Microsofta Pol Alen imali su viziju da postave računar na svaki sto i u svaki dom, „što danas zvuči dosadno, ali tada je [to] bilo potpuno ludo“, dodao je Gejts.

Osvrćući se na te rane godine, okarakterisao je svoje viđenje uspeha kao „veoma usredsređeno na Microsoft“, opisujući svoj život tokom svojih 20-ih kao „sve u Microsoftu, sve vreme“.

Gejts se povukao sa mesta generalnog direktora 2000. godine, odustao od svojih svakodnevnih dužnosti 2008. godine, odustao od predsedničke uloge 2014. i napustio odbor 2020. godine. Sada fokusiran na svoju filantropiju, rekao je da je njegova definicija uspeha evoluirala i uključuje „dodavanje neto vrednosti“ svetu kao i osnaživanje drugih ljudi.

profimedia0483635605-bill-gates.jpg

Profimedia 

Tokom uvodnog obraćanja maturantima Univerziteta Severna Arizona 2023. godine, on je izrazio žaljenje zbog svog pristupa radu u ranim godinama Microsofta, kada je rekao da ne veruje u vikende ili odmore i naterao je druge da rade mnogo sati.

„Kako sam rastao, a posebno kada sam postao otac, shvatio sam da i u smislu da radite svoj najbolji posao i da imate sjajan život, da taj intenzitet nije uvek odgovarajući“, rekao je on. „Ne čekajte koliko sam ja da naučite ovu lekciju.“


Kurir

radiobalkanfox

Dodaj komentar

Radio Balkanfox
Radio Balkanfox
OFFLINE LIVE
Radio Balkanfox Plus
Radio Balkanfox Plus
OFFLINE LIVE
WP Radio
WP Radio
OFFLINE LIVE