Radio BalkanFox

Milan Srdoč izbegao streljanje pa postao glumac

Srdoč je glumio u blizu 50 filmova, a najpoznatiji je po ulozi prodavca lozova u „Ludim godinama“, gde je uprkos skromnoj minutaži Mige je postao značajan član vesele ekipe.

Na Božić 7. januara, pre 36 godina preminuo je Milan Srdoč, srpski i jugoslovenski glumac. Rođen je 3. januara 1920. godine, u Rijeci. Otac mu je radio kao brodokovač, a on je završio matalostrugarski zanat, i bavio se glumom u amaterskom pozorištu

milan-srdoc.jpg

Printskrin 

Glumio u blizu 50 filmova

Srdoč kao simpatični prodavac lozova čika Mige zasmejavao nas je do suza u „Ludim godinama„, a uprkos skromnoj minutaži Mige je postao značajan član ove vesele ekipe. Bio je i potresni, tužni, zaboravljeni „doktor za boks“ iz filmskog omnibusa „Subotom uveče„, prepredeni nakupac iz filma „Šesta brzina“ iz kultne serije „Priče iz radionice„, urnebesni pijanac Čeda iz Paskaljevićevog „Posebnog tretmana„, ali i junak našeg detinjstva iz „Nevena“ (čika Ilija), „Poletarca“, „Babinog unučeta„… Glumca pamtimo i iz serija: „Diplomci“, „Muzikanti“ i filma „Burduš“ – gde je bio tužno-smešni violinista.

Od rane mladosti igrao je u nekoliko pozorišta, među kojima su i daske koje život znače u Zaječaru, Beogradskoj komediji (Beogradsko dramsko pozorište) i Narodnom pozorištu.

Imao je sreće da zaigra čak i u vesternu, i to pored Stjuarta Grejndšera, zatim kod Gorana Paskaljevića u „Sutonu“ pored holivudskog glumca srpskog porekla Karla Maldena… Slobodni glumac bio je od 1958. Srdoč je stalno bio angažovan, kako na filmu tako i na televiziji.

milan-srdoc-i-stjuart-grejndzer-u-filmu-old-surehand.jpg

Privana arhiva Milan Srdoč i Stjuart Grejndzer

U svoju večnu kuću preselio se 1988. godine, u 68. godini života. Otišao je tiho i skromno, kako je i živeo. Grob Milana Srdoča bio je u kastastrofalnom stanju. Godinama su ljudi pokušavali da naprave inicijativu kojom bi se pomoglo u obnavljanju njegovog spomenika na Novom bežanijskom groblju u Beogradu, ali za sad sve deluje bezuspešno.

milan-srdoc-za-vreme-drugog-svetskog-rata.jpg

Privana arhiva 

Milan Srdoč je krajem Drugog svetskog rata izvukao „srećan loz“ jer je izbegao streljanje 1944, za koje je bio predviđen, zajedno sa Duškom Ilićem, u čijoj je glumačkoj grupi tokom rata igrao mahom Nušićeve komade. Ilića je narodna vlast streljala u Košutnjaku, bez suđenja, a Milan Srdoč je pomilovan u poslednji čas, ali je prisilno poslat na Sremski front, gde je lakše ranjen.

Kurir televizija Među prisutnima je bila glumica Anica Dobra


Kurir

radiobalkanfox

Dodaj komentar

Radio Balkanfox
Radio Balkanfox
OFFLINE LIVE
Radio Balkanfox Plus
Radio Balkanfox Plus
OFFLINE LIVE
WP Radio
WP Radio
OFFLINE LIVE