Radio BalkanFox

Dečak sa 7 godina već ima probleme sa zakonom!


Kristijan Mejbrej je vojnik u britanskoj vojci i veliki obižavalac filmske franšize „Ratovi zvezda“ (Star Wars). Kad mu se rodio sin, koji danas ima sedam godina, odlučio je da mu da ime po filmskom junaku ne sluteći da će ga tako obeležiti i upropastiti za ceo život.

Dečak nosi neobično ime Loki Skajvoker Mejbrej, po junaku koji se zove Luk Skajvoker, i sve je bilo u redu dok nije došao trenutak da tata izvadi sinu pasoš koji mu je neophodan za porodično putovanje u inostranstvo. 

Kako je za Daily Mail ispričao Kristijan, britansko ministarstvo unutrašnjih poslova odbilo je da izda pasoš njegovom sinu zbog imena. Rečeno mu je ili da detetu promeni ime ili da dobije dozvolu od Diznija, koji su vlasnici autorskih prava za filmove, za korišćenje ovog imena. 

Propalo putovanje

Zbog problema sa pasošem sina Kristijanu i njegovoj porodici je propalo putovanje u Dominikansku Republiku na koje su trebali da otputuju krajem oktobra.

– Kad smo sinu dali ime nismo bili svesni da bi to potencijalno moglo da bude problem. Razumemo da je Lokijevo srednje ime zaštićeno autorskim pravima, ali nemamo nameru da ga koristimo za ličnu korist.Razumem poziciju i obrazloženje Ministarstva unutrašnjih poslova, ali verujem da oni moraju da shvate da su imena sve modernija – kazao je Kristijan.

Prema njegovim rečima promeniti ime detetu nije jednostavan proces.

– Mogu da razumem da odrasla osoba promeni ime, ali je to dosta komplikovanije kad dete nosi ime od rođenja, a uz to je još maloletno pa ne može samo da odlučuje o promeni imena. Problemi oko njegovog pasiša doveli su do toga da ćemo morati da otkažemo porodično putovanje i uz to da prolazimo komplikovanu proceduru promene njegovog imena što je dodatni stres za celu porodicu – dodao je on.

Kada je Loki rođen 4. maja 2017. njegovi roditelji su smatrali da bi bila prikladna počast da mu daju srednje ime Skajvoker vezano za franšizu „Ratove zvezda“ koja je bila veliki deo Kristijanovog života od detinjstva.

U mejlu koji su dobili od britanskog ministarstva unutrašnjih poslova je objašnjeno da Lokijevo ime sadrži deo „koji se odnosi na zaštitni znak ili autorska prava“ i stoga mu neće izdati pasoš.

Kristijan i njegova supruga imaju još dvoje dece – Kejsi i Vilou. 

U međuvremenu kako se podigla velika prašina u javnosti zbog odbijanja da dečaku izdaju pasoš, oglasili su se iz britanskog ministrastva unutranjih poslova i poručili da će detetu ipak omogućiti da dobije pasoš kako bi mališan mogao da putuje sa svojom porodicom. Međutim, i daje je ostala njihova preporuka da dečaku promene ime kako ne bi imao problema kasnije u životu i sa drugim dokumentima.

BONUS VIDEO: 

 




Republika

radiobalkanfox

Dodaj komentar

Radio Balkanfox
Radio Balkanfox
OFFLINE LIVE
Radio Balkanfox Plus
Radio Balkanfox Plus
OFFLINE LIVE
WP Radio
WP Radio
OFFLINE LIVE