Radio BalkanFox

Ekskluzivno! Pesma kao molitva: Etno i duhovna lira Jasmine i Milenka Jakšića

„Kada te ostavi nada,

ti svoju veru učvrsti,

nemoj da padneš tada,

samo se triput prekrsti.

Upali kandilo ako se ugasilo,

neka ti duša svetlošću blista,

pomoli se za zdravlje, spasenje,

pomeni ime Isusa Hrista.

Stani ispred ikone,

sačuvaj dušu čistu,

i ne moli se nikome,

jedino Isusu Hristu.

I upali svakoga dana

zrno tamjana!

Nikad se ne pitaj ko si,

već svoju veru učvrsti,

s ponosom krst svoj nosi,

uvek se triput prekrsti.“

(Jasmina i Milenko Jakšić)

Iza njih je 30-ak godina braka i umetničke radionice i makar 30-ak večitih hitova („Hej, vi hitri bijeli dani“, „Hej živote, hej sudbino“, „A hteli smo sve na pola“, „Otkopčano jeleče“, „Ja ne volim rečima već srcem“, „Pišem srcem a ne rukom“, „Niko nema takve oči“, „Zar za mene nema sreće“, „Žena kose duge“, „Pevaj mi o njoj“, „Volele se oči crne i zelene“, „Ja neću lepšu, ja neću drugu“, „Sve si mi zabranila“). Sve su to pesme koje mnogo više ‘lebom ‘rane njihove pevače nego njihove autore. Zato su Jasmina i Milenko Jakšić rešili da komponuju i napišu nešto što će da nam hrani i smiri dušu u ovom vremenu lajkova i rijalitija. O etno-duhovnom projektu „Zrno tamjana“ ekskluzivno za Muzičku apoteku govori autorski tandem Jasmina i Milenko Jakšić.

– Zadnjih nekoliko godina i ja imam potrebu da se izrazim malo drugačije, u nekom novom fahu. U stvari, ovo nije samo neki novi žanr i neki novi izazov, ovo je stanje moje duše – kaže kompozitor Jasmina Jakšić.

– Ovo je „projekat“ za našu dušu i za sve one kojima je stalo do duše. Doduše, i ono što sam do sada napisao i snimio (oko 700 pesama) pisao sam na moju inspiraciju a ne po porudžbini pevača. E, ali kad pesma postane megahit, onda pevač kaže ona moja pesma – dodaje legendarni tekstopisac Milenko Jakšić.

I tako je pre nekoliko godina Jasmina predložila Milenku da napiše nešto duhovno, nešto što krepi veru i smiruje dušu.

– Dani su prolazili, Milenko je nešto probao pa zaboravio, i tako prođe i godina. Onda sam uzrla parče papira, napisala naslov „Zrno tamjana“ i rekla Milenku: „Imaš temu, imaš naslov, i piši!“ U glavi sam već imala melodiju, a kad sam pročitala Milenkov tekst, oduševila sam se. Ali nije jednostavno ukalupiti nešto novokomponovano u duhovne kalupe. Moj recept je bio – što manje instrumenata, a što više mistike.

– Kad se postavilo pitanje ko će da otpeva pesmu, odabrala sam Valentinu Stupar. Pokazalo se da i ovakva pesma može da bude popularna (za godinu dana na Jutjubu oko pola miliona pregleda i oko hiljadu oduševljenih komentara). Ljudi su našu pesmu doživeli kao molitvu. Zvali su me iz Rusije da je otpevaju na ruskom jeziku, da je snime uz violine i hor sveštenika, a za pesmu su se zainteresovali i neki horovi iz Ukrajine.

Iz Jasminine i Milenkove umetničke radionice je i pesma o najvernijoj ljubavi na svetu – o ljubavi jedne golubice.

– U Milenkovoj „kupusari“ sam još pre 20-ak godina naletela na tekst „Golubice“. Odmah mi je izletela melodoja, ali se postavilo pitanje ko će tako produhovljenu pesmu da peva. Moj recept je, inače, da se pevač prilagođava melodiji. Setila sam se Bojane Nikolić koja je i kao pevač i kao čovek sva u tom ruhu. Snimili smo i spot u manastiru Velika Remeta uz blagoslov igumana Stefana.

Treća autorska pesma etno i duhovne muzike Jasmine i Milenka Jakšića je „Duša ranjena“. Pesma je čudnim putevima snimljena na bugarskom jeziku i proglašena za pesmu decenije u Bugarskoj.

– Pesmu je snimila Polina Paskova koja je pre nego što je počela da peva bila reprezentativka Bugaske u košarci. Polina je došla do mene preko društvenih mreža. Oduševljena mojim pesmama, tražila je nešto u kratkom roku. Bila sam u dilemi šta da radim, pa sam se setila pesme „Jablan“ koju je snimio Boban Piljić u krajiškom ruhu.

– Polina se oduševila, samo smo promenili aranžman u njihov voljeni sedmoosminski ritam. Ispalo je da sam ovom pesmom promenila tok muzičke istorije, sad malo i Bugari uzimaju od nas – dodaje Jasmina.

Četvrta pesma u ciklusu „Zrno tamjana“ namesnski je posvećena jednom manastiru na Majevici.

– Pesma je posvećena manastiru Rožanj na Majevici. Za vreme zadnjih ratnih dešavanja manastir je teško postradao. Naši monasi su bukvalno svoja tela i živote ugradili u ovaj mali a u stavri veliki manastir. Prota Zoran Ilić je svojim rukama donosio kamenje i oživljavao svetinju. Ja sam prvo videla sliku tog manastira u šumi do koga vodi desetak kilometara makadama. Otišla sam tamo, fascinirana i atmosferom i sudbinom manastira.

– Tom prilikom mi je prota dao stihove vladike zvorničko-tuzlanskog Fotija. Bio je to prelep tekst koji je Milenko završio i metrički uobličio. Zanimljivo je da je zadnjih par taktova pesme otpevao i sam prota na način koji se zove „izvika“. Iako nemam nikog svog na Majevici, osećam se kao da je to nešto moje. Sledeće godine 14. maja napravićemo divan program na obeležavanju manastirske slave – ističe Jasmina Jakšić.

Muzički poduhvat „Zrno tamjana“ je zamišljen od osam pesama – četiri duhovne i četiri etno melodije.

– Očekujemo da i ove pesme dožive sudbinu naših prethodnih novokomponovanih evergrina. Malo je naših pesama koje su prošle na prvu. Naše pesme se teško pale, ali se nikad ne gase – ističe Milenko Jakšić.

(Goran Milošević)




Telegraf

radiobalkanfox

Dodaj komentar

Radio Balkanfox
Radio Balkanfox
OFFLINE LIVE
Radio Balkanfox Plus
Radio Balkanfox Plus
OFFLINE LIVE
WP Radio
WP Radio
OFFLINE LIVE