Radio BalkanFox

Najbolji recept za kisele paprike! Ovako su ih pravile naše bake – tajna savršenog ukusa je u postupku pripreme

Ukus kiselih paprika zavisi od kvaliteta paprike koju izaberete, ali i od načina pripreme.

Za kiselu papriku po receptu naših baka potrebno vam je malo vremena i strpljenja. Ova zimnica je jedna od najomiljenijih i konzumira se tokom cele zime, uz razna jela.

Za nju je potrebno izabrati kvalitetne, sveže paprike. Za dodatni ukus možete dodati lovor, biber u zrnu, beli luk ili listove celera. 

Foto: Shuterstock

 

 

Sastojci:

5 kg sveže paprike 

2 litra vode

1 litar alkoholnog sirćeta (9%)

3-4 kašike soli

200 g šećera

1 kašičica konzervansa (opciono, za duži rok trajanja)

nekoliko zrna crnog bibera

malo aleve paprike (po želji)

lovorov list (po želji)

beli luk (po želji)

semenke senfa (po želji)

Foto: Shuterstock

 

Priprema:

Paprike se dobro operu, uklone semenke i peteljke, a zatim se iseku na željene oblike – možete ih ostaviti cele, preseći na pola ili iseći na trake.

 U većoj šerpi pomešati vodu, sirće, so, šećer, biber u zrnu, alevu papriku i lovorov list. Stavite lonac na šporet i zagrevajte dok ne provri. Ostavite da kuva nekoliko minuta, a zatim sklonite sa vatre.

Pravilan balans sirćeta i vode je ključ za postizanje savršenog ukusa i očuvanja. Standardni odnos sirćeta i vode za kiseljenje paprike e 1:3, što znači jedna mera sirćeta na tri mere vode.

Pored sirćeta i vode, važnu ulogu igra i odnos soli. Preporučuje se dodavanje jedne do dve kašike soli po litru tečnosti, što pomaže očuvanju bibera i doprinosi njegovom ukusu.

Foto: Shuterstock

 


 

Paprike stavite u čiste, sterilisane tegle. Po želji između slojeva paprike možete dodati čen belog luka i semenke senfa.

Vruću marinadu prelijte preko paprika u teglama, pazeći da paprika bude potpuno prekrivena tečnošću. Ako koristite konzervans, dodajte ga u svaku teglu prema uputstvu na pakovanju.

Tegle odmah zatvorite sterilizovanim poklopcima dok su još vruće. Ostavite tegle da se ohlade na sobnoj temperaturi.

Čuvajte ih na hladnom i tamnom mestu (ostava ili podrum). Paprika će biti spremna za konzumiranje nakon otprilike 2-3 nedelje, kada dobro upije ukuse.

 

 



Zimnica od crvenog luka kakvu još niste probali! Idealan prilog mnogim jelima

Recepti

Jednostavni recept za brzinski kiseli crveni luk će da vam osveži i začini svako jelo, od takosa, preko salata do hamburgera.

sledeća vest




Informer

radiobalkanfox

Dodaj komentar

Radio Balkanfox
Radio Balkanfox
OFFLINE LIVE
Radio Balkanfox Plus
Radio Balkanfox Plus
OFFLINE LIVE
WP Radio
WP Radio
OFFLINE LIVE