Radio BalkanFox

Mlačni proizvodi koji razaraju crevnu floru

Ove namirnice razaraju creva kao od šale: Srbi ih svaki dan konzumiraju, a ne znaju koliko fatalne mogu biti

Creva, Foto: Printscreen/Youtube/Lekovite biljke

Mlečni proizvodi su često smatrani zdravim izborom, ali neki od njih mogu imati negativan uticaj na naše zdravlje, posebno na crevnu floru i telesnu težinu. Evo tri mlečna proizvoda koje bi trebalo izbegavati ili konzumirati umereno.

1. Punomasno mleko

Punomasno mleko može biti bogato hranljivim sastojcima, ali i visokim sadržajem zasićenih masti. Prekomerna konzumacija može doprineti razvoju gojaznosti i povećati rizik od srčanih bolesti. Osim toga, kod nekih ljudi može doći do poremećaja u crevnoj flori, što može dovesti do problema sa varenjem, navode u Harvard T.H. Chan School of Public Health.

2. Jogurt sa dodacima

Mnogi jogurti na tržištu sadrže dodatne šećere i veštačke ukuse, što može učiniti da izgledaju kao zdrava opcija, ali zapravo mogu negativno uticati na vaše zdravlje. Ovi dodaci mogu uzrokovati disbalans u crevnoj flori i povećati telesnu težinu. Preporučuje se da birate jogurt sa niskim sadržajem šećera i bez dodataka, piše Journal of Nutrition.

Jogurt, Napitak
foto: Printscreen YouTube/Hanuma kocht – Hanumina kuhinja

3. Kisele pavlake i kremasti sirevi

Kisele pavlake i kremasti sirevi su često bogati zasićenim mastima i kalorijama. Njihova redovna konzumacija može doprineti gojenju, a visok sadržaj masti može negativno uticati na zdravlje srca. Takođe, ove namirnice mogu uzrokovati upalne procese u telu, što može dalje narušiti crevnu floru, piše American Journal of Clinical Nutrition.

Mlečni proizvodi, Mleko, Jogurt, Sir, Pavlaka
foto: Profimedia

Iako mlečni proizvodi mogu biti deo uravnotežene ishrane, važno je biti svestan onih koji mogu biti štetni po zdravlje. Punomasno mleko, jogurti sa dodacima i kremasti sirevi mogu doprineti problemima sa crevnom florom i neprimetno povećati telesnu težinu. Uvek je najbolje birati prirodne, neprocesuirane opcije i konzumirati mlečne proizvode umereno.

Bonus video:


01:46

OVO JE JASAN SIMPTOM NERVOZNIH CREVA! Izgled stolice je pozdan pokazatelj da li je stomak zdrav!

(Espreso/najzena/T.M.)




Espresso

radiobalkanfox

Dodaj komentar

Radio Balkanfox
Radio Balkanfox
OFFLINE LIVE
Radio Balkanfox Plus
Radio Balkanfox Plus
OFFLINE LIVE
WP Radio
WP Radio
OFFLINE LIVE