Radio BalkanFox

Koliko često zapravo treba usisavati kuću?


 

Usisavanje je zadatak čišćenja koji će većina rado odložiti jer ih odvrati sama pomisao da vuku usisavač uz stepenice ili da ih oblije znoj nakon završetka jedne sobe.

Ako imate kućne ljubimce, verovano ste navikli da usisavate svaki dan, ali što se tiče ostalih, treba li zaista to raditi svakodnevno ili jednom nedeljno?

Koliko često treba usisavati dom?

Naravno, usisavanje je nužno, posebno za one koji pate od alergija jer bezbeđuje da se mrtve ćelije kože, bakterije, buđ i grinje uklone s poda i da se ne udišu jer to može izazvati čitav niz neprijatnih simptoma, uključujući nadraženo grlo, nos, oči i još ozbiljnije, probleme s disanjem, piše Mirror.

Naučnik Metju Li iz Dajsona preporučuje usisavanje barem jednom nedeljno kako biste sprečili nakupljanje prljavštine ako imate drveni pod.

„Pokušavam da posvetim malo više pažnje mestima u kojima moji članovi porodice najviše borave u našem domu, a radi se o kuhinji i spavaćoj sobi, budući da se na podu može brzo skupiti mnogo prljavštine, krhotina i zalutalih dlačica“, rekao je.

Stručnjak savetuje da svoj dom kategorišete u 10 tačaka – zidovi, dušeci, lajsne, korpe za kućne ljubimce, lampe, zavese, stepenice i sofe – i da odaberete dve za usisavanje svake nedelje.

„Ovo je preporučena učestalost za održavanje čistoće doma, a da niste opterećeni zadatkom dubinskog čišćenja celog doma odjednom“, dodao je. Kada je reč o tepisima, Metju je predložio usisavanje pre nego što pod počne da izgleda prljavo dva puta nedeljno. Za područja gde osobe manje borave dovoljno je usisavati jednom nedeljno.

Bonus video:

 

 


Alo

radiobalkanfox

Dodaj komentar

Radio Balkanfox
Radio Balkanfox
OFFLINE LIVE
Radio Balkanfox Plus
Radio Balkanfox Plus
OFFLINE LIVE
WP Radio
WP Radio
OFFLINE LIVE