Radio BalkanFox

Pravilno čuvanje pilećeg mesa u zamrzivaču

Ako piletinu držite duže od ovoga u zamrzivaču postaće leglo opasnih bakterija: Samo ovako će biti bezbedna za jelo

Čuvanje piletine u zamrzivaču, Foto: Profimedia

Svima nam se nekada desilo da zaboravimo na kesa mesa koja je završila na dnu zamrzivača. I dok se preispitujemo da li je još uvek sigurno za upotrebu, važno je znati nekoliko ključnih stvari o čuvanju pilećeg mesa.

Zamrzivač može biti sjajan saveznik u očuvanju svežine, ali postoje određene smernice koje ne smemo zanemariti kako bismo izbegli zdravstvene rizike.

Pre nego što se odlučite za obrok, hajde da razjasnimo koliko vremena je optimalno za različite vrste pilećeg mesa i koje rizike nosi prekoračenje tih rokova. Evo svega što trebate znati o bezbednom skladištenju pilećeg mesa.

Komadići piletine: Pileće komade poput fileta i šnicli možete držati u zamrzivaču od 9 do 12 meseci.


Mleveno pileće meso: Mleveno pileće meso treba potrošiti unutar 3 do 4 meseca.

Piletina
foto: Printscreen/TikTok/ines__homemade


Celi pileći delovi: Butove, grudi i druge celine pileće delove možete čuvati u zamrzivaču od 9 do 12 meseci.

Važno je napomenuti da su ovo samo smernice i da faktori poput temperature zamrzavanja, vrste zamrzivača i uslova skladištenja mogu uticati na kvalitet mesa.

Rizici od dužeg čuvanja pilećeg mesa

Kada se pileće meso skladišti duže od preporučenog perioda, postoji povećan rizik od razvoja bakterijskih infekcija. Bakterije poput Salmonella, Campylobacter i Ešerihije koli mogu se razviti na mesu koje je dugo bilo u zamrzivaču, posebno ako dođe do prekida lanca hlađenja ili oštećenja pakovanja.

Čuvanje piletine u zamrzivaču
Čuvanje piletine u zamrzivačufoto: Printsceen/Youtube/ kuhaj i peci

Sigurno pripremanje pilećeg mesa

Ukoliko koristite meso koje je dugo bilo u zamrzivaču, važno je pravilno ga termički obraditi kako biste ubili potencijalne bakterije. Kuvanje mesa na preporučene temperature zahteva da se unutrašnja temperatura mesa podigne na odgovarajući nivo kako bi se uništile bakterije koje mogu izazvati bolesti.

Bonus video:


03:45

Niko nije bezbedan: Ako jedete meso, možete se opasno zaraziti! Nutricionistkinja upozorava na zoonoze od kojih možete umreti

(Espreso/srbijadanas/T.M.)




Espresso

radiobalkanfox

Dodaj komentar

Radio Balkanfox
Radio Balkanfox
OFFLINE LIVE
Radio Balkanfox Plus
Radio Balkanfox Plus
OFFLINE LIVE
WP Radio
WP Radio
OFFLINE LIVE