Radio BalkanFox

Lenje roditeljstvo – Najžena

Davanje odgovornosti detetu podrazumeva prihvatanje činjenice da će biti trenutaka kada dete neće znati šta da radi. „Lenje roditeljstvo“ prihvata ovu činjenicu. Smatra se da deca treba da znaju da postoje prirodne posledice njihovih odluka.

U poslednje vreme sve se više govori o onome što neki nazivaju „lenjim roditeljstvom”. Iako njegovo ime može sugerisati drugačije, lenje roditeljstvo je zapravo sve samo ne lenje. 

majka

Shutterstock

 

Lenje roditeljstvo podrazumeva namerno pružanje mogućnosti vašem detetu da razvije osećaj samoefikasnosti, što će zauzvrat ojačati samopouzdanje, nezavisnost i odgovornost.  Radi se o tome da se svesno povučete kako biste omogućili svom detetu da se nosi samostalno, umesto da odmah požuri da pomogne. Drugim rečima, radi se o tome da dozvolite svom detetu da sazna za šta je sposobno, i iako ponekad zaboravimo, deca su sposobna za mnogo više nego što mislimo.

Deca mogu imati ogromne koristi od ovakvog pristupa roditeljstvu 

Stručnjaci se slažu da deca mogu imati ogromne koristi od ovakvog pristupa roditeljstvu! Kada roditelji uskoče prerano kada se zadatak čini teškim, ili čak ne dozvoljavaju detetu da uđe u potencijalno izazovnu situaciju, deca nemaju priliku da nauče za šta su sposobna. Pored toga, u zavisnosti od starosti, oni mogu početi da internalizuju uverenje da su nesposobni – ako mama uvek žuri da pomogne, to mora da je zato što zna da ne mogu sama. Ovo može doprineti povećanju anksioznosti jer dete počinje da se susreće sa životom van kuće, gde mama nije dostupna da pomogne sve vreme, prenosi Mother.ly

majka i ćerka

Andriy Popov / Panthermedia / Profimedia

 

Ako roditelji nastave da predviđaju i brinu o svakom izazovu za svoje dete, dete takođe gubi šansu da razvije osnovne životne veštine. Ponekad to vidim kod starijih tinejdžera sa kojima radim. Roditelj je uvek vodio računa o tome da li su domaći zadaci urađeni, da su projekti završeni i da su napravljeni društveni planovi. Sada je tinejdžer prešao na koledž i ima velikih problema. Ne zna da se organizuje niti da upravlja svojim vremenom. Poteškoće u sklapanju i održavanju prijateljstava. Ovo su veoma bistri mladi odrasli ljudi, ali jednostavno im se nikada ne daje prilika da nauče osnovne veštine „funkcionisanja života“. 

Kada se roditelji prerano uključe u dečije aktivnosti i ne dozvole detetu da se uhvati u koštac sa izazovnom situacijom, deca neće imati priliku da shvate za šta su sposobna. Leno roditeljstvo je prilično aktivno, iako na prvi pogled ne deluje tako. Izgleda drugačije u zavisnosti od toga koliko je dete staro, a ako želite da počnete sa ovim stilom roditeljstva, sledite jednostavna pravila u nastavku. 

Stvorite afirmišući i stimulativni prostor za dete 

Pronađite mesto u svom domu gde dete može da boravi i koje će mu omogućiti da slobodno istražuje sve što ga zanima. To može biti cela soba ili deo sobe. Popunite taj prostor stvarima prikladnim za uzrast koji ne zahtevaju pažljiv nadzor radi bezbednosti. Zatim pustite dete da istražuje dok se vi držite na udaljenosti. Oduprite se iskušenju da mu priteknete u pomoć ako nešto krene naopako. Dajte mu vremena i prostora da prevaziđe svoju frustraciju i prevaziđe problem. 

Opustite se 

Davanje odgovornosti svom detetu podrazumeva prihvatanje da će biti trenutaka kada neće raditi ono što treba. Lenje roditeljstvo to prihvata i drži se principa da deca u razumnom roku treba da trpe prirodne posledice svojih odluka. 

 

 

 

Bonus video:

 

 


Alo

radiobalkanfox

Dodaj komentar

Radio Balkanfox
Radio Balkanfox
OFFLINE LIVE
Radio Balkanfox Plus
Radio Balkanfox Plus
OFFLINE LIVE
WP Radio
WP Radio
OFFLINE LIVE