Radio BalkanFox

Koru jedne popularne voćke zovu „prirodni botoks“

Nakon što je nedavno jedan snimak na TikTok-u privukao čak 2,4 miliona pregleda, ovaj 100% prirodni trik za negu kože preplavio je pomenutu mrežu, pa su se i dermatolozi uključili u razgovor o dejstvu kore popularnog voća na kožu.

Od bora se ne može pobeći, ali postoji mnogo načina da se starenje kože uspori.
Od bora se ne može pobeći, ali postoji mnogo načina da se starenje kože uspori.foto: Prostock-studio/Shutterstock

Bore su sastavni i neizbežan deo starenja i normalna pojava od koje ne možemo da pobegnemo, ali možemo da pokušamo da ih usporimo.


Pored saveta stručnjaka za pravilnu negu lica kako bi koža sačuvala elastičnost, zategnutost i blistavost, postoji i mnogo „uradi sama“ trikova koji su popularni na TikTok-u, a nedavno se jedan posebno izdvojio.


Tiktokerka Alajna Rajan povremeno na ovoj mreži deli svoje trikove za negu, a njen najgledaniji snimak pogledalo je više od 2,4 miliona korisnika.

Na njemu vidimo Alajnu kako trlja koru banane na lice kako bi sačuvala mladolik izgled.


Okej, stvarno je odvratno, ali deluje. To radim već godinama i, iako je gadno, prirodno je. Botoks! Unutrašnjost banane i nema bora – tvrdi Alajna. – Žao mi je. Što odvratnice deluje spolja, to je bolje jer će vam koža biti lepša. Nema na čemu!

Da li kora banane stvarno deluje kao botoks?


Alajna je među prvima pokrenula ovaj trend, a nakon nje je mnogo korisnica TikTok-a snimilo kako trlja lice korom banane uz tvrdnju da tako doprinose zdravlju i zategnutosti svoje kože, odnosno da je ona „prirodni botoks“. Lekari, međutim, nisu ubeđeni.

Ne postoji topikalni ili prehrambeni suplement koji će vam pružiti isti efekat kao injekcija botoksa – ističe dr Gita Jadav, dermatološkinja iz Toronta.


Nema naučnih dokaza koji bi sugerisali da trljanje kore banane po koži može da pomogne kod bora, tamnih kolutova ili zapaljenja – dodaje dermatolog ugledne američke Klivlendske klinike dr Tejlor Bulok.


Iako kora banane ima antimikrobno svojstvo, njene prednosti su tako male da ćete ih teško primetiti, dodajte dr Jadav. Umesto toga, ona preporučuje proizvode za negu poput seruma vitamina C.

 

Kore banane imaju široku primenu u nezi, ali dermatolozi smatraju da ona ne sadrži dovoljno antioksidanasa da napravi veću razliku.
Kore banane imaju široku primenu u nezi, ali dermatolozi smatraju da ona ne sadrži dovoljno antioksidanasa da napravi veću razliku.foto: G.Tbov, Shutterstock

Često se može čuti da banana efikasno deluje u nezi kože zahvaljujući velikoj količini antioksidanasa koji se nalaze u voću. Antioksidansi su jedinjenja koja apsorbuju slobodne radikale, poznate po tome što izazivaju stres i oštećenje DNK, ističe dr Bulok, i prirodno se nalaze u mnogim namirnicama, poput borovnica, zelenog čaja i kakaoa.

 

Antioksidansi mogu pomoći u borbi protiv oštećenja ćelija uzrokovanih UV zracima od sunca, dima i zagađenja. Ipak, kore od banane verovatno nisu najefikasniji način da povećate unos antioksidanasa. U tome će biti efikasniji antioksidativni proizvodi koji se nanose na lice.

 

* Zabranjeno preuzimanje dela ili čitavog teksta i/ili foto/videa, bez navođenja i linkovanja izvora i autora, a u skladu sa odredbama WMG uslova korišćenja i Zakonom o javnom informisanju i medijima.

 

BONUS VIDEO

Dr Kristina o botoksu

 




Glossy

radiobalkanfox

Dodaj komentar

Radio Balkanfox
Radio Balkanfox
OFFLINE LIVE
Radio Balkanfox Plus
Radio Balkanfox Plus
OFFLINE LIVE
WP Radio
WP Radio
OFFLINE LIVE