Radio BalkanFox

Tri alkoholna pića povećavaju osećaj anksioznosti! Mogu da izazovu i lupanje srca

Doktorka Lisa Gan upozorila je da tri alkoholna pića povećavaju osećaj anksioznosti i izazivaju lupanje srca.

Činjenica je da mnogi ljudi uživaju u ispijanju alkohola, međutim, poznato je i da neki posle osećaju anksioznost, depresiju, zapravo čitav niz negativnih emocija.

Foto: Shuterstock

 

Alkohol povećava nivo anksioznosti

Verovatno je da ste i sami nekada iskusili ili čuli od drugih kako su oni posle pića doživeli izuzetno neprijatan osećaj snažnog lupanje srca, što je, logično, bilo pomešano sa osećajem straha.

Iako je poznato da alkohol ni na koji način ne koristi našem mentalnom blagostanju, anksioznost i lupanje srca če se pre dogoditi ako pijete neka pića. Ovo je potvrdila šefica mentalnog zdravlja u „Nuffield Healthu“, Lisa Gan.

Iako u početku može doneti umirujuća osećanja, alkohol je zapravo depresant koji na kraju dovodi do takozvanog povratnog efekta koji povećava nivo anksioznosti, objasnila je ona za Daily Mail.

Pored toga, alkohol može izazvati osećaj panike jer utiče na gama-aminobuternu kiselinu, hemikaliju u mozgu koja inače ima opuštajući efekat. Usporava rad mozga blokiranjem specifičnih signala u centralnom nervnom sistemu, mozgu i kičmenoj moždini.

Odnosno, alkohol dovodi do povećane razdražljivosti i anksioznosti.

Foto: Pixabay

 


 

Tri najgora pića


Gan smatra da neka alkoholna pića mogu imati lošiji efekat na ljudsku psihu od drugih.

Među njima su kokteli, za koje kaže da često sadrže kombinaciju jakih alkoholnih pića i šećera i da mogu izazvati porast i pad šećera u krvi tokom noći, što dovodi do ekstremnih naleta energije.

Gan kaže da crno vino može izazvati i neželjeni efekat, uznemirenost kod podložnijih, jer sadrži tiramin i histamin.

Žestoka alkoholna pića takođe mogu izazvati skokove u nivou alkohola u krvi, što zauzvrat može dovesti do izraženije naknadne anksioznosti nakon što efekti alkohola nestanu. Što je veći procenat alkohola, to mogu biti razorniji efekti na našu psihu.

Foto: Shuterstock

 


Preterano konzumiranje alkohola šteti zdravlju

 Svako preterivanje sa alkoholom je, prema rečima nutricioniste Roba Hobsona, dobar poligon za stvaranje osećaja panike i anksioznosti.

Alkohol privremeno popravlja raspoloženje povećanjem serotonina i dopamina, međutim, posle pijenja, nivoi ovih hormona opadaju, što može doprineti osećaju anksioznosti – objašnjava on.

Hobson dodaje da često zaboravljamo da je alkohol diuretik koji dovodi do dehidracije. Ovo nimalo poželjno stanje dovodi do osećaja vrtoglavice i umora, ali osećaj nelagodnosti i panike nije nepoznat.

Doktor ističe da  svako preterano konzumiranje alkohola šteti ne samo fizičkom, već i psihičkom zdravlju, nama i našoj okolini.



Čista ljubav! Uzeo je gitaru i zasvirao samo za nju - prizor će vas oduševiti (VIDEO)

Ljubimci

Snimak mladića koji svira gitaru svom mačetu, pregledan je 30 miliona puta i dobio je 2.3 miliona lajkova.

sledeća vest




Informer

radiobalkanfox

Dodaj komentar

Radio Balkanfox
Radio Balkanfox
OFFLINE LIVE
Radio Balkanfox Plus
Radio Balkanfox Plus
OFFLINE LIVE
WP Radio
WP Radio
OFFLINE LIVE