Radio BalkanFox

Palačinke po starinskom receptu! Naše bake su ih baš ovako pravile

Flambirane palačinke, omiljena poslastica iz bivše Jugoslavije, zahtevaju malo truda, ali donose izuzetno sočan ukus zahvaljujući bogatom sosu od pomorandže.

Flambirane palačinke su poslastica koja zahteva malo truda i strpljenja, ali rezultat je izuzetno sočan zahvaljujući bogatom sosu.

Ovaj recept, iako potiče iz Pariza, postao je omiljen širom bivše Jugoslavije. Priča o njegovom nastanku povezana je s romantičnom, platonskom vezom jednog mladog kuvara i dame po imenu Suzet, čime je kreiran kulinarski klasik – Krep Suzet, koji je daleko nadmašio granice Francuske.

Sastojci:

Za testo:

270 g brašna

2 jajeta

100 ml vode

100 ml jogurta

150 ml mleka

rendana kora 1 limuna

1 kesica vanilin šećera

1/2 kašičice soli

Foto: Shutterstock

 

Za sos:

sok od 4 pomorandže

60 g putera

8 kašika šećera

4 kašike likera od pomorandže

2 kašike konjaka

sok od 1/2 limuna

Priprema:

Za početak, pomešajte sve sastojke za testo i ostavite ga da odstoji 20 minuta. Na malo putera, pecite tanke palačinke s obe strane dok ne dobiju zlatnu boju.

U većoj šerpi na laganoj vatri otopite šećer, pazeći da ne zagori. Kada dobije zlatnu boju, dodajte puter. Kad se puter otopi, ulijte sok od pomorandže i limuna, kao i polovinu likera, i pustite da sos proključa.

Palačinke umočite u pripremljeni sos, preklopite ih dvaput u trougao, i poređajte u tiganj. Kada su sve palačinke spremne, prelijte ih ostatkom likera i dodajte malo konjaka. Flambirajte, držeći palačinke na vatri dok alkohol ne ispari, što će trajati oko minut. Servirajte dok su još tople i uživajte u bogatom ukusu!

 



Domaćice ga obožavaju! Jednostavan recept za sos od mirođije - odličan dodatak svim jelima, savršenog mirisa

Recepti

Sos od mirođije je idealan za pečenja, grilovano povrće, salate i još mnogo toga pravi se za par minuta.

sledeća vest




Informer

radiobalkanfox

Dodaj komentar

Radio Balkanfox
Radio Balkanfox
OFFLINE LIVE
Radio Balkanfox Plus
Radio Balkanfox Plus
OFFLINE LIVE
WP Radio
WP Radio
OFFLINE LIVE