Radio BalkanFox

Koje ime je trebalo da dobije princ Džordž?

Princ Džordž je najstarije dete princa i princeze od Velsa i naslednik trona u budućnosti, te je morao da ponese „kraljevsko“ ime.

Princeza Kejt i princ Vilijam s tek rođenom bebom Džordžem
Princeza Kejt i princ Vilijam s tek rođenom bebom Džordžemfoto: EPA/ANDY RAIN

Princ Džordž je drugi u liniji naslednika trona, kao najstarije dete princa Vilijama od Velsa, koji je prvi na redu, a postaće kralj nakon smrti svog oca, kralja Čarlsa III. 

 

Rođen je 22. jula 2013. godine, a nazvan je, punim imenom, Džordž Aleksander Lui i formalno je poznat kao princ Džordž od Velsa.

 

Svako od ovih imena je dato u čast nekom članu britanske kraljevske porodice, a uprkos tome što je omaž mnogim važnim ljudima, isprva je trebalo da bude potpuno drugačije.

 

Naime, princeza Kejt, navodno, htela je da nazove sina drugačije, ali u poslednji minut je doneta drugačija odluka.

 

Samo ime Džordž je počast kralju Džordžu VI, ocu kraljice Elizabete II, 

a uz to je to i srednje ime kralaj Čarlsa. Još neke slavne osobe nazvane Džordž jesu princ Džordž Vilijam od Hanovera, Džordž I od Grčke i princ Džordž od Danske.

 

Lui je dato u čast Luiju Mauntbatenu, rođaku princa Filipa, koji je tragično ubijen na svojoj jahti, i takođe je to jedno od Vilijamovih srednjih imena.

 

Kraljevska stručnjakinja Kejti Nikol tvrdi da je princeza Kejt zapravo želela da sina nazove Aleksander, a ime Aleksandra je takođe i srednje ime kraljice Elizabete.

 

Princ Džordž umalo da ne dobije to ime, po kom ga danas svi znaju
Princ Džordž umalo da ne dobije to ime, po kom ga danas svi znajufoto: EPA-EFE/NEIL HALL

 Insistiralo se na tome da par ne sazna pol bebe, a prijatelji bliski paru tvrde da je i Vilijam hteo iznenađenje. 

 

Iz nekog razloga, Vilijam i Kejt su se predomislili i dete ipak nazvali Džordž.

 

Iako je Kejt sumnjala da čeka dečaka i mnogo joj se svidelo ime Aleksandar, nisu bili jasno odlučili kako će nazvati prvo dete — objasnila je Nikol, a ostalo je dobro poznato.

 

 

* Zabranjeno preuzimanje dela ili čitavog teksta i/ili foto/videa, bez navođenja i linkovanja izvora i autora, a u skladu sa odredbama WMG uslova korišćenja i Zakonom o javnom informisanju i medijima.

 

Bonus video

NIJE SAMO HALJINA KEJT MIDLTON NA VIMBLDONU KOJU JE KREIRALA SRPSKA DIZAJNERKA OČARALA SVE Imamo još jedan modni uspeh u svetu!

 

 




Glossy

radiobalkanfox

Dodaj komentar

Radio Balkanfox
Radio Balkanfox
OFFLINE LIVE
Radio Balkanfox Plus
Radio Balkanfox Plus
OFFLINE LIVE
WP Radio
WP Radio
OFFLINE LIVE