Radio BalkanFox

Pojeo je više od 700 jaja za mesec dana! Nije ni slutio da će se ovo dogoditi njegovom telu

Nik Novic je pojeo 720 jaja za mesec dana u svrhu eksperimenta kako bi proverio kakav će uticaj to imati na njegovo telo.

Jaja su dugo smatrana superhranom među posetiocima teretana i stručnjacima za ishranu. Međutim, mnogi lekari upozoravaju da konzumiranje jaja može podići nivo holesterola i dovesti do srčanih problema.

Decenijama su žumanca bila na lošem glasu jer se ta mast taloži u krvnim sudovima i može ugroziti srce. Ipak, novija istraživanja pokazuju da ovo možda nema direktan uticaj na nagomilavanje holesterola u organizmu.

Kako bi istražio da li su jaja zaista štetna, jedan student Nik Norvic sa Univerziteta Harvard, odlučio je da pojede čak 720 jaja tokom mesec dana. Suprotno uvreženim mišljenjima, njegovi nivoi holesterola su zapravo opali.

Nakon mesec dana, tokom kojih je konzumirao u proseku 24 jaja dnevno, njegova vrednost „lošeg“ holesterola (LDL) pala je za 18 procenata. LDL holesterol je poznat kao „loš“ jer se može taložiti u arterijama i povećati rizik od srčanih bolesti i moždanog udara, prenosi „Daily mail„. 

Foto: Shutterstock

 

S druge strane, „dobar“ holesterol (HDL) pomaže u uklanjanju viška holesterola iz krvotoka i prenosi ga do jetre. Stručnjaci upozoravaju da previsok nivo LDL holesterola može povećati rizik od srčanih oboljenja.

Dr Norvic, koji je doktorirao na temu metabolizma na Univerzitetu Oksford, tokom eksperimenta ostao je pri svojoj standarnoj keto dijeti, koja je bogata mesom, ribom, maslinovim ulje, orašastim plodovima, tamnom čokoladom, sirom i jogurtom.

 

 

Keto ishrana je dijeta sa visokim unosom masti, koja ima za cilj prebacivanje tela u stanje u kojem koristi masti kao primarni izvor energije. Dr Norvic je pripremao jaja na različite načine – pržena, kuvana, pečena i u obliku omleta – i kaže da, i nakon meseca dana, nije izgubio apetit za njima.

Iako je konzumirao ogroman broj jaja, njegova fizička rutina nije bila ekstremna – bavio se treninzima koji koriste sopstvenu težinu tela, u trajanju od jednog sata nedeljno. Uključivao je vežbe poput sklekova, zgibova, čučnjeva…

U jednom trenutku, dr Norvic je počeo da uvodi u ishranu 60 grama ugljenih hidrata dnevno, u obliku voća poput banana, borovnica i trešanja, jer veruje da unos ugljenih hidrata dodatno snižava nivo LDL holesterola.

Naime, kod osoba na dijetama sa niskim unosom ugljenih hidrata, često dolazi do povećanja nivoa LDL-a, jer telo počinje da koristi masti kao izvor energije.

Znao sam da se LDL neće povećati i sada želim da podelim ovo sa članovima porodice koji se brinu što jedem toliko jaja i mesa – glasio je jedan od komentara na Jutjub videu. 

Jedem jaja skoro svakodnevno već 67 godina i uvek sam bio u dobrom zdravlju, bez lekara i lekova – dodao je drugi. 

 



Šta se dešava kad ostavite gazirano? Ukus se menja, a evo koje promene ćete doživeti na telu

Zdravlje

Izdržite bar sedam dana da ne pijete gazirana pića i već ćete osetiti promene nabolje, a za nekoliko meseci organizam će vam potpuno biti osvežen, poručuju stručnjaci.

sledeća vest




Informer

radiobalkanfox

Dodaj komentar

Radio Balkanfox
Radio Balkanfox
OFFLINE LIVE
Radio Balkanfox Plus
Radio Balkanfox Plus
OFFLINE LIVE
WP Radio
WP Radio
OFFLINE LIVE