Radio BalkanFox

Film ‘Bežično, neispričane priče o Nikoli Tesli’ prikazan u Trstu


Igrano-dokumentarni film Muzeja Nikole Tesle „Bežično – neispričane priče o Nikoli Tesli“ tokom prethodne nedelje prikazan je i u Trstu u okviru sale Srpske pravoslavne crkvene opštine.

Pred punom salom prisutnima se najpre obratio Zlatimir Selaković, predsednik SPCO u Trstu, potom gospođa Marina Lozar, konzul RS u Trstu i organizator skupa, a u ime Muzeja Nikole Tesle prisutne je pozdravila direktorka Ivona Jevtić koja je istakla da je značaj ovog filma pored toga što javnost informiše o značaju Teslinih pronalazaka za čovečanstvo u tome što prikazuje Tesline manje poznate osobine, osobine dobrog i poštenog čoveka, koji je to postao prvenstveno zahvaljujući kulturnom nasleđu svoje srpske pravoslavne porodice, ali i etičkim i moralnim vrednostima koje je stekao u detinjstvu, a kasnije njih primenjivao i u svojim naučnim podvizima.

Projekciji su prisustvovali i Protojerej stavrofor Raško Radović, paroh SPC Sveti Spiridon u Trstu, Svetlana Milošević, predsednica SPCO u Udinama, Porćiji i Trevizu, Lidija Radovanović, predsednica „Saveza Srba u Italiji“, Marina Savić, predsednica udruženja „Pontes Mostovi“ iz Trsta, Slađana Marković, nastavnica Srpske dopunske škole „Jovan Miletić“ u Trstu, Jasmina Stojković, nastavnica Srpske dopunske škole u Vićenci, Arzinjanu, Basano del Grapa i Valdanjo i mnogi drugi.

Ovo nije prva poseta Muzeja Nikole Tesle Trstu. 2021. godine održana je velika i značajna izložba o Nikoli Tesli koju je posetilo više od 5000 posetilaca uprkos restriktivnim merama usled pandemije korona virusa, u organizaciji ACGS-a, Kulturnog udruženja srpske omladine iz Trsta, a pod pokroviteljstvom, pored drugih institucija, i Generalnog Konzulata u Trstu i Srpske pravoslavne crkvene opštine u Trstu.

Istovremeno, film „Bežično” prikazan je i u okviru Festivala italijansko-srpskog filma u Beogradu, u izboru čuvene Gabrijele Karluči, koja je sa pažnjom selektovala najbolje iz Italije i Srbije. Publika je na oba mesta reagovala na nesvakidašnji način za filmske projekcije — uz stojeće ovacije, što nedvosmisleno ukazuje na značajnu poruku koju ovaj film nosi.




Alo

radiobalkanfox

Dodaj komentar

Radio Balkanfox
Radio Balkanfox
OFFLINE LIVE
Radio Balkanfox Plus
Radio Balkanfox Plus
OFFLINE LIVE
WP Radio
WP Radio
OFFLINE LIVE