Radio BalkanFox

PRESTIŽNO PRIZNANJE ZA FILM „BAUK“! Uoči beogradske premijere ostvarenje dobilo Gran pri na festivalu u Italiji!

Uoči beogradske premijere domaćeg filma „Bauk“, koja će se održati u utorak 1. oktobra u mts Dvorani, ostavrenje reditelja Gorana Radovanovića ovenčano je još jednim značajnim međunarodnim prizanjem.

„Bauk“ je osvojilo Grand prix nagradu 27. Religion Film Today festivala, za najbolji dugometražni film, dok je kompozitor Ace Vacparov ovenčan nagradom za najbolju muziku iz filma.

 

Žiri festivala, koji se od 1997. godine neprekidno održava u gradu Trento u Italiji, okarakterisao je film kao „remek-delo“, istakavši da im je čast da nagradu uručuju ovakvom ostavrenju:

Republika

Foto: Foto Radoš Ružić

 

Remek-delo koje nas je očaralo svojom izuzetnom pričom, prelepom slikom i moćnom glumačkom izvedbom. Film nas vodi na emotivno putovanje kroz oči likova čiji je svet okrenut naglavačke surovom ratnom realnošću, a ipak pronalazeći utehu i ljubav usred haosa. Ovaj srpski film na lep način sažima otpor ljudskog duha i složenost života tokom sukoba – navodi se u saopštenju.

Pre beogradske premijere koja je zakazana za sutra uveče u MTS dvorani, kao i redovne bioskopske distribucije, film je imao zavidan festivalski život, kada je na 28. međunarodnoj smotri filma i multimedija, održanom u avgustu, u gradu Avanka pored Porta, osvojio pet nagrada od kojih nagradu za najbolji film. Takođe pripala su mu i priznanja na najbolju fotografiju (Vladislav Opeljanc), za najbolju mušku ulogu dodeljenu dečaku Jakši Prpiću, kao i za nabolju žensku ulogu Anđeliji Filipović. Dodljena je i nagrada za najbolji zvuk, Milošu Drndareviću i Vladi Živloviću.

Republika

Foto: Foto Radoš Ružić

 

Tokom oktobra meseca u planu su i drugi filmski festivalu, među kojima i istaknuti takmuičarskii programi u Italiji (Luka), Iranu (Isfahan), u Americi (Vašington), Grčkoj (Atina) i Brazilu (Sao Paolo) i drugim.

OTPOR ZLU

Film „Bauk“, reditelja Gorana Radovanovića, osmišljen je kao antiratna drama smeštena u 1999. godine, tokom bombardovanja ovih prostora. Prema Radovanovićevim rečima priča sublimira na neki način naš kolektivni strah, ali i duh našeg kolektivnog otpora tadašnjem zlu. 

Republika

Foto: Foto Radoš Ružić

 

Uloge u filmu poverene su jednim od najvećih glumaca današnjice, Vojinu Ćetkoviču i Milošu Bikoviću, a uloga majke dečaka Save koga tumači pomenuti Jakša Prpič, pripala je makedonskoj glumici Sari Klimoskoj.

Od četvrtka, 3. oktobra, film će se naći na redovnom reeprtoaru naših bioskopa.

 

 

BONUS VIDEO:

 

 




Republika

radiobalkanfox

Dodaj komentar

Radio Balkanfox
Radio Balkanfox
OFFLINE LIVE
Radio Balkanfox Plus
Radio Balkanfox Plus
OFFLINE LIVE
WP Radio
WP Radio
OFFLINE LIVE