Radio BalkanFox

Boris Džonson otkrio uzrok smrti kraljice Elizabete II


Džonson je u svojim memoarima, koji će se uskoro naći u knjižarama, detaljno opisao poslednji susret sa kraljicom, a posebno je privuklo pažnju to što je otkrio nove detalje o uzroku njene smrti

Britanska kraljica Elizabeta II preminula je 8. septembra 2022. u dvorcu Balmoral u Škotskoj u 96 godini. Dve godine nakon smrti majke, kralj Čarls je prvi put progovorio o njenim poslednjim danima.

Moja pokojna majka je posebno cenila vreme provedeno u Balmoralu, i upravo je tamo, na najomiljenijem mestu, izabrala da provede svoje poslednje dane – kazao je Čarls tokom nedavne posete Škotskoj.

Međutim, o poslednjim danima pokojne britanske kraljice progovorio je i bivši britanski premijer Boris Džonson. On je kraljicu u zamku Balmoral u Škotskoj posetio 6. septembra 2022, dva dana pred smrt, kad je završavao premijerski mandat, a zatim je kraljica dočekala Liz Tras kao novu premijerku.

Džonson je u svojim memoarima, koji će se uskoro naći u knjižarama, detaljno opisao poslednji susret sa kraljicom, a posebno je privuklo pažnju to što je otkrio nove detalje o uzroku njene smrti. Naime, iako je zvanično saopšteno da je kraljica umrla od starosti, Džonson tvrdi drugačije.

Više od godinu dana sam znao sam da ima oblik raka kostiju. Njeni lekari su bili zabrinuti da bi u bilo kom trenutku njeno stanje moglo naglo da se pogorša. Tog dana bila je bleda i više pogurena nego inače, imala je tamne modrice na rukama i zglobovima, verovatno od injekcija – napisao je Džonson, piše ukranews.

Prema njegovim rečima, za kraljičinu bolest je znao više od godinu dana. Politiko piše da je ovo prvi presedan kada visoki britanski političar govori o mogućem uzroku smrti monarha zemlje. U zvaničnim izvorima, uzrok kraljičine smrti se i dalje navodi kao „smrt od starosti“.

Tokom poslednjeg susreta, Elizabeta II je Džonsonu izgledala „bleđa i pognutija, sa tamnim modricama na rukama i zglobovima, verovatno od kapi ili injekcija“. Uprkos tome, bila je nasmejana, „neometana“ i „ispunjavala svoju poslednju dužnost“.

Kako je ranije prenela Ukrajinska novinska agencija, u umrlici Elizabete Druge, koju je objavio Nacionalni arhiv Škotske, stoji da je 96-godišnja kraljica umrla „od starosti“.


Kurir

radiobalkanfox

Dodaj komentar

Radio Balkanfox
Radio Balkanfox
OFFLINE LIVE
Radio Balkanfox Plus
Radio Balkanfox Plus
OFFLINE LIVE
WP Radio
WP Radio
OFFLINE LIVE