Radio BalkanFox

Melanija Tramp iznela politički stav suprotan Donaldovom

Supruga Donalda Trampa poznata je po tome što ne govori mnogo o svojim uverenjima, a sada je iznela vrlo jasan stav koji se kosi sa svim što njen muž i partija kojoj pripadaju zagovaraju godinama.

Donald i Melanija Tramp 2021. godine, tokom Trampovog predsedničkog mandata
Donald i Melanija Tramp 2021. godine, tokom Trampovog predsedničkog mandatafoto: EPA-EFE/Stefani Reynolds / POOL

Melanija Tramp, nekadašnja prva dama Amerike i supruga bivšeg predsednika i aktuelnog predsedničkog kandidata Donalda Trampa, u utorak će objaviti svoje memoare nazvane jednostavno – „Melanija“.


Slovenačka manekenka pisala je u autobiografiji o svom životu, karijeri, ljubavi i braku s Trampom, porodici i mnogočemu, a mediji sada javljaju da se ona osvrnula i na svoje stavove, od kojih je jedan potpuno suprotan onome što zagovara njen muž.


Naime, britanski Guardian dobio je jedan primerak ove knjige pred njen dolazak u knjižare i prenosi deo u kom Melanija Tramp objašnjava da se ona vatreno zalaže za pravo na abortus.

Imperativ je garantovati ženama autonomiju u odlučivanju hoće li imati decu, zasnovanu na njihovim uverenjima, bez bilo kakve intervencije i pritiska Vlade – napisala je gospođa Tramp, usred kampanje njenog muža, koji se protivi pravu na abortus.

 


Zašto bi bilo ko osim same žene imao moć da odluči šta će ona činiti sa sopstvenim telom? Osnovno pravo žene je na ličnu slobodu, na sopstveni život, što ima slobodu da prekine trudnoću ukoliko to želi – navodi Melanija u svojoj knjizi.

 

Melanija Tramp zagovara stav o pravu na abortus suprotan od uverenja Republikanske partije i njenog muža Donalda Trampa
Melanija Tramp zagovara stav o pravu na abortus suprotan od uverenja Republikanske partije i njenog muža Donalda Trampafoto: EPA-EFE/JIM LO SCALZO

Trampova supruga je dalje istakla da je „ograničavanje prava žene da bira hoće li prekinuti neželjenu trudnoću isto što i uskraćivanje njene kontrole nad sopstvenim telom“.


Nosila sam u sebi to uverenje celog svog odraslog života – naglasila je.

 

Zašto je Melanijin stav o abortusu takvo iznenađenje?

 

Melanija Tramp retko je u javnosti iznosila političke stavove, a njena knjiga sada otkriva da ona značajno istupa od uverenja Repubikanske stranke, čija je članica i čiji je predsednički kandidat njen suprug Donald Tramp.


Njena odluka da se uključi u potpunu podršku pravu na abortu je, piše Guardian, izuzetna ne samo s obzirom na njenu bliskost s republikancima nego i zbog pogoršanja reproduktivnih prava žena pod Trampom.

 

Melanija Tramp zagovara stav o pravu na abortus suprotan od uverenja Republikanske partije i njenog muža Donalda Trampa
Melanija Tramp zagovara stav o pravu na abortus suprotan od uverenja Republikanske partije i njenog muža Donalda Trampafoto: Alon Skuy / Getty images / Profimedia

Pre dve godine, u Vrhovnom sudu su tri sudije postavljene u vreme kada je Donald Tramp bio predsednik glasale su za poništvanje presude iz 1973. godine kojima se ženama omogućava ustavno pravo na abortus.


Američke države sada mogu pojedinačno da odlučuju o legalnosti pobačaja i mogućnost da donose zakone kojima se abortus zabranjuje, pa su savezne države pod upravom republikanaca su tada uvele dragonske zabrane abortusa.

 

BONUS VIDEO

Efekti predsedničke debate Haris-Tramp

 




Glossy

radiobalkanfox

Dodaj komentar

Radio Balkanfox
Radio Balkanfox
OFFLINE LIVE
Radio Balkanfox Plus
Radio Balkanfox Plus
OFFLINE LIVE
WP Radio
WP Radio
OFFLINE LIVE