Radio BalkanFox

Tomi Janežič ponovo režira u Srbiji

Predstava „1981“ je deseti deo pozorišne dodekalogije 1972-1981 u okviru projekta Destin(y)ation Evropske prestonice kulture GO25!, koja uključuje pozorišta iz različitih zemalja i istražuje transgeneracijske teme, sećanja i društveno-političke promene kroz 20. vek. Ukupno trinaestoro glumaca oživljava scenu stilizovanu u duhu osamdesetih

U Novosadskom pozorište nastavljene su probe komada „1981“.  Predstava u režiji Tomija Janežiča je transgeneracijska dokumentarna fikcija o novosadskoj mađarsko-srpskoj porodici, zasnovana na porodičnim pričama stvaralačkog tima. Događaji iz 1981. godine predstavljaju vrata ka mreži ljudskih sudbina koje se protežu kroz 20. vek, povezujući Novi Sad sa Novom Goricom u Sloveniji, gde je reditelj odrastao, i Goricom u Italiji, nekada delom Austro-Ugarske, navodi se u saopštenju za medije.

1727957013700083.jpg

Novosadsko pozorište 

Godina 1981. obeležena je važnim događajima u Novom Sadu – otvaranjem SPENSA, Mosta slobode, Hotela Novi Sad i nove zgrade Srpskog narodnog pozorišta. To je vreme bonova za benzin, ekonomske krize i društvenih promena, dok se slušaju pesme Moja prva ljubav grupe Haustor i kultni album Paket aranžman. Novi Sad je mesto lokalnih priča o švercu, malim tragedijama i svakodnevnom životu, gde se između ostalog dešava i jedno venčanje koje postaje središte ove predstave.

whatsapp-image-20240818-at-10.07.59-pm.jpg

Nemanja Nikolić Jasna Đuričić

Glumci Novosadskog pozorišta, Gabriela Crnković, Emina Elor, Agota Ferenc, Terezia Figura, Daniel Gomboš, Daniel Husta, Silvia Križan, Arpad Mesaroš, Gabor Pongo i Bence Salai, prikazuju ove složene sudbine, a njima se pridružuju višestruko nagrađivani Jasna Đuričić, Boris Isaković i Aron Balaž. Ukupno trinaestoro glumaca oživljava scenu stilizovanu u duhu osamdesetih godina – prostor koji se pre nekoliko meseci nalazio u 2024, ali sada živi u 1981.

Tomi 2.jpg

Novosadsko pozorište 

Predstava 1981 je deseti deo pozorišne dodekalogije 1972-1981 u okviru projekta Destin(y)ation Evropske prestonice kulture GO25!, koja uključuje pozorišta iz različitih zemalja i istražuje transgeneracijske teme, sećanja i društveno-političke promene kroz 20. vek.

Ovo ostvarenje biće prikazano u okviru Evropske prestonice kulture u Novoj Gorici u oktobru 2025. godine.

1727957012607266.jpg

Novosadsko pozorište Rade vredno svakog dana

Tomija Janežiča, reditelja svetskog glasa, ne treba posebno predstavljati domaćoj publici: umetnik koji stvara od Moskve do Njujorka više puta je učestvovao na Dezire festivalu u Subotici, a njegov „Galeb“ iz Srpskog narodnog pozorišta u Novom Sadu bio je među najvažnijim predstavama u regionu, koja je temeljno uzdrmala odnos između publike i pozorišta. 

Komad velikog autora stiže 18. oktobra na daske Novosadskog pozorišta. Reprize su zakazane za 19, 20. i 22. oktobar.


Kurir

radiobalkanfox

Dodaj komentar

Radio Balkanfox
Radio Balkanfox
OFFLINE LIVE
Radio Balkanfox Plus
Radio Balkanfox Plus
OFFLINE LIVE
WP Radio
WP Radio
OFFLINE LIVE