Radio BalkanFox

Boris Isaković o povratku pozorištu

Nisam čitao ovaj roman, ali jesam druga dela. Bio mi je vrlo intrigantan kao pisac. Voleo sam mnogo njegovog gospodina Golužu. Film Živka Nikolića je uspeo da nagradi priču. Bilo je vrlo zanimljivo raditi na ovoj predstavi i mislim da bi i Brana (Branimir Šćepanović) bio vrlo zadovoljan ovim što smo pretočili u pozorišni čin – kaže glumac

Nova sezona u Srpskom narodnom pozorištu počela je spektakularno premijerom predstave „Iskupljenje“ po poslednjem romanu Branimira Šćepanovića, u režiji Veljka Mićunovića. Nekoliko minuta trajale su ovacije Borisu Isakoviću, koji se ulogom Grigorija Zidara vratio na daske pozorišta u kom je napravio prve korake.

02102024 - Premijera_Iskupljenje-4 foto Marija Erdelji (4).JPG

Marija Erdelji Aplauz bez kraja

Komad „Iskupljenje“ je u središte stavio pitanje je li istina ono što je realno ili ono u šta verujemo. Kada Grigorije Zidar dođe u mesto Nehaj, gde saznaje da mu je podignut spomenik kao palom borcu, on pokušava da objasni građanima da je živ i da nema smisla da slave njegovu herojsku pogibiju. Međutim, suočava se s jednom apsurdnom situacijom u kojoj je ljudima draži kao pali borac nego kao običan kamiondžija.

– Nisam čitao ovaj roman, ali jesam druga dela. Bio mi je vrlo intrigantan kao pisac. Voleo sam mnogo njegovog gospodina Golužu. Film Živka Nikolića je uspeo da nagradi priču. Bilo je vrlo zanimljivo raditi na ovoj predstavi i mislim da bi i Brana (Branimir Šćepanović) bio vrlo zadovoljan ovim što smo pretočili u pozorišni čin. Nije bilo jednostavno. Neću da se pretvaram u Danila Kiša. Kod Šćepanovića je postojala dobra atmosfera. Najvažnije je da priča bude pitka i da gledalac nema mnogo dilema, odnosno da može da je prati. Mislim da smo tu protočnost vrlo lepo stvorili i da se iz toga pojavila i svojevrsna pozorišna poetika – izjavio je Isaković.

02102024 - Premijera_Iskupljenje-4 foto Marija Erdelji (2).JPG

Marija Erdelji Sjajna glumačka epika

Glumac je posebno pohvalio rad reditelja Veljka Mićunovića.

– Pozorište je meni i dalje veoma privlačno i mnogo uzbudljivije od snimanja filma ili serije. Međutim, svedoci smo velike produkcije i drugačijeg odnosa prema pozorištu. Nisam tu pronalazio svoje mesto. Imam utisak da sam se s razlogom vratio i samom pričom. Nikad ranije nisam radio s Martom Bereš, a znam je kao fantastičnu glumicu. Niko od nas se neće obrukati u ovoj predstavi – kaže Boris.

02102024 - Premijera_Iskupljenje-4 foto Marija Erdelji (3).JPG

Marija Erdelji Publika na sceni s glumcima

U podeli su još Marko Marković, Nenad Pećinar, Marko Savić i Jugoslav Krajnov. Veliki pisac se posle objavljivanja ovog romana povukao iz književnog života. Sjajnu dramatizaciju je uradio Slobodan Obradović.

Zanimljivo da u predstavi publika sedi na sceni, a prvo izvođenje nije propustila ni nova direktorka drame Sonja Damjanović.

– Kao direktorki drame bilo mi je vrlo važno da ovu predstavu imamo na repertoaru Srpskog narodnog pozorišta zato što smatram da je tema ovog romana više nego aktuelna danas. Ova apsurdna i, u suštini, egzistencijalistička situacija vrlo korenspondira s današnjim vremenom u kome je stalno, i iznova i iznova potrebno dokazivati ono što je očigledno – a to je da je istina u velikoj meri, a ponekad i u potpunosti relativizovana – rekla je Sonja Damjanović, koja je najavila i novu premijeru „Balkanske lepotice“, koja nastaje kao plod saradnje Lasla Vegela i Andraša Urbana.

02102024 - Premijera_Iskupljenje-4 foto Marija Erdelji (1).JPG

Marija Erdelji Sonja Damjanović

Nova igranja „Iskupljenja“ su 5. i 26. oktobra. Karte se mogu kupiti na biletarnici Srpskog narodnog pozorišta ili onlajn.

Kurir televizija Boris Isaković na Sarajevo film festivalu


Kurir

radiobalkanfox

Dodaj komentar

Radio Balkanfox
Radio Balkanfox
OFFLINE LIVE
Radio Balkanfox Plus
Radio Balkanfox Plus
OFFLINE LIVE
WP Radio
WP Radio
OFFLINE LIVE