Radio BalkanFox

DUGOVEČNOST Deda Pero Trivić proslavio 97. rođendan, mladima otkrio kako da ga „sustignu“


Iako uglavnom ističu da je tajna njihove dugovečnosti umerenost, mnogi ljudi koji su odavno u kategoriji stogodišnjaka priznaju da povremeno uživaju u alkoholu, pa čak i u ozloglašeninm porocima poput pušenja. 

„U ranijim istraživanjima naših stogodišnjaka, mi smo identifikovali varijente gena koji vrše određene fiziološke efekte, kao što je izazivanje znatno povišenog nivoa HDL ili“ dobrog “ holesterola. Ova studija sugeriše da stogodišnjaci poseduju dodatne gene dugovečnosti koji pomažu da se zaštite od štetnih uticaja nezdravog načina života „, rekao je dr Nir Barzilai , director “Institute for Aging Research at Einstein”

Međutim, istraživanje je otkrilo da stogodišnjaci sa prekomernom telesnom masom imaju tendenciju niže stope gojaznosti nego kontrolna grupa. Dok gen za dugovečnost može da zaštiti stogodišnjake od loših navika , zdrav način života ostaje ključni izbor za ostatak stanovništva.

Mokro Polje je ponosno na svog najstarijeg žitelja, 97-godišnjeg Peru Trivića – Španjića, čija vitalnost i životna energija inspirišu sve oko njega. Njegovo lice ne odaje godine, a želja da ostane aktivan i koristan nikada ga nije napustila. Iako ne može raditi koliko bi želeo, Perin duh i dalje svetli, a njegov bistar um je uvek spreman za razgovor i šalu.

Perine priče o prošlosti pružaju dragocena svedočanstva o teškim vremenima. U Drugom svetskom ratu, sa samo 12 godina, ostao je bez oca, preuzimajući težak teret brige o svojoj porodici. Taj neprekidni rad i suočavanje s izazovima života smatra ključem svoje dugovečnosti.

U svom domu, Pero uživa u ljubavi i brizi svojih ćerki, Nade i Marice, koje, iako ne žive stalno u Mokrom Polju, uvek su uz njega. Njihova posvećenost i razumevanje doprinose toplini doma, čime se dokazuje da je ljubav u porodici temelj zdravlja i sreće, piše u grupi „Udruga Mokro Polje Zrmanjana“ na Facebook-u.

Na predstojećem 100. rođendanu, prijatelji i porodica nadaju se da će se okupiti u Perinom domu kako bi proslavili njegov dug život i sve što je učinio za svoju zajednicu. Neka mu svaki novi dan bude srećan, a uz njega i svi oni koji ga vole i poštuju.




Alo

radiobalkanfox

Dodaj komentar

Radio Balkanfox
Radio Balkanfox
OFFLINE LIVE
Radio Balkanfox Plus
Radio Balkanfox Plus
OFFLINE LIVE
WP Radio
WP Radio
OFFLINE LIVE