Radio BalkanFox

Aleksa Balašević o debitantskom filmu „Megdan“

U emisiji „Puls Srbije“, gosti su bili Aleksa Balašević, producent debitantskog filma „Megdan“, i Ljubomir Radanov, urednik rubrike „Kultura“ u Kuriru. Razgovaralo se o inspiraciji, izazovima i porukama ovog filma koji je osvojio priznanja i publiku širom regiona.

Aleksa Balašević je otkrio kako je sportski događaj „Megdan“, koji organizuje od 2017. godine, postao inspiracija za njegov debitantski film.

– Megdan je počeo kao sportski događaj, ali ljudi su uvek bili zainteresovani da saznaju šta ti borci prolaze pre i posle borbe. Sve to nije moglo da stane u sportski događaj koji traje nekoliko sati, pa smo rešili da snimimo film koji će prikazati celu priču – njihove životne bitke koje su često mnogo teže od onih u ringu – objasnio je Balašević.

366443_241007.01_35_45_14.Still003.jpg

Kurir Televizija 

– Kako smo se približavali realizaciji filma, shvatili smo da je neophodno dodati još drame, jer smo hteli da pokažemo ne samo borbu, već i životne priče tih modernih gladijatora, kroz jednog lika. Cilj je bio da se prikaže taj tipični balkanski san – dodao je Balašević.

Ljubomir Radanov, urednik i filmski kritičar, osvrnuo se na glavnu poruku filma:

– Meni je ovo film o prijateljstvu, i mislim da je to njegova najvažnija poruka. Iako na prvi pogled izgleda kao film o borbi i nasilju, u suštini je priča o ljubavi i prijateljstvu. Aleksa je položio ispit sa desetkom i nije upao u zamke u koje neki debitanti upadaju. Napravio je film za bioskope, za publiku, i ono što je posebno važno – izmešten je iz Beograda, što retko viđamo u domaćim filmovima – rekao je Radanov.

366443_241007.01_38_08_03.Still002.jpg

Kurir Televizija 

– Film je sniman u Moldaviji i Bugarskoj, i što je važno, Aleksa je uspeo da ga napravi bez pomoći Filmskog centra Srbije. To je primer da je moguće snimiti film i bez državne podrške – dodao je on.

Balašević je otvoreno govorio o izazovima s kojima se susreo tokom produkcije filma.

– Nismo imali podršku Filmskog centra Srbije, ali smo dobili značajnu podršku iz inostranstva – iz Moldavije i Bugarske. Bilo je moralnih dilema kada je u pitanju saradnja sa sponzorima, ali ja nemam dileme kada su u pitanju brendovi kao što su sportske kladionice. Bez tih brendova ne bismo mogli da realizujemo film. Mislim da je to realnost u filmskoj industriji svuda u svetu – rekao je Balašević.

Kurir televizija Aleksa Balašević o debitantskom filmu „Megdan“

On je takođe istakao da je ovo bila prva međunarodna koprodukcija u kojoj je učestvovao, što je bila velika prekretnica.

– Kada smo snimali u Moldaviji, bio je izazov raditi sa različitim timovima, ali smo dobili ogromnu podršku i to nam je omogućilo da završimo film – zaključio je on.

Zabranjeno preuzimanje dela ili čitavog teksta i/ili foto/videa, bez navođenja i linkovanja izvora i autora, a u skladu sa odredbama WMG uslova korišćenja i Zakonom o javnom informisanju i medijima.

Kurir televizija je dostupna na kanalu broj 109 za korisnike MTS Iris TV, na kanalu 9 za korisnike m:SAT TV, Supernova i Yettel Hipernet TV, na kanalu 108 za korisnike BeotelNet, na kanalu 8 za korisnike Orion telekoma i na kanalu broj 112 za korisnike Sat-trakt na teritoriji Srbije, u okviru platforme M:tel u Crnoj Gori i Bosni i Hercegovini i MTEL Global u dijaspori, kao i na aplikaciji Arena Cloud.

Kurir Premijera filma Megdan


Kurir

radiobalkanfox

Dodaj komentar

Radio Balkanfox
Radio Balkanfox
OFFLINE LIVE
Radio Balkanfox Plus
Radio Balkanfox Plus
OFFLINE LIVE
WP Radio
WP Radio
OFFLINE LIVE