Radio BalkanFox

sarma recept od kiselog kupusa


Hladniji dani idealni su da se na trpezi nađe njeno visočanstvo sarma. Ovo tradicionalno jelo obožavaju sve generacije, a sprema se mnogo jednostavnije nego što ste mislili. Važno je da samo pronađete dobar balans začina. Za domaćice početnice donosimo jednostavan recept koji će oduševiti čak i njihovu svekrvu. 

Sa manjih glavica kiselog kupusa skidati jedan po jedan list, nožem odseći deblja rebra sa njih i dobro ih oprati u hladnoj vodi. Meso očistiti od žilica i samleti. U šernu staviti 100g masti, mleveno meso i iseckan luk, pa malo propržiti. Dodati pirinač, malo mlevenog bibera, jedno jaje i soli po ukusu, pa sve dobro izmešati.

U veću šerpu poređati na dno nekoliko listova kupusa. Uzimati, jedan po jedan, list kupusa, na svaki stavljati po jednu kašiku nadeva od mesa i zavijati listove U male čvrste valjke. Krajeve kupusa dobro uvući, da ne bi nadev ispadao za vreme kuvanja. Sarme ređati u šerpu, jednu pored druge, u nekoliko redova. Suvo meso i slaninu oprati u vreloj vodi, iseći na parčad, pa staviti između redova sarmi. Dodati 5-6 zrna bibera i 2 lista lorbera. Preliti sarmu hladnom vodom i kuvati na tihoj vatri oko 3-4 časa. U tiganju napraviti zapršku od 50g masti, kašike brašna i jedne kašičice aleve paprike, preliti njome sarmu, poklopiti šerpu i ostaviti da vri još oko pola časa. Umesto hleba sa sarmom se služi proja.


Kurir

radiobalkanfox

Dodaj komentar

Radio Balkanfox
Radio Balkanfox
OFFLINE LIVE
Radio Balkanfox Plus
Radio Balkanfox Plus
OFFLINE LIVE
WP Radio
WP Radio
OFFLINE LIVE