Radio BalkanFox

Kako da se oslobodite jesenje pospanosti? Jednu grešku mnogi prave, obratite pažnju na ovo

Jesenje vreme može da učini da se osećamo umorno, a uzrok su nagle i nepredvidive promene temperature i vremenskih uslova, objašnjavaju stručnjaci.

Ove nagle promene mogu da poremete telesne cirkadijalne ritmove, što dovodi do umora i povećane želje za snom.

Za razliku od leta, gde produžena dnevna svetlost i više temperature često podstiču aktivnost i smanjuju pospanost, jesenje niske temperature i mračniji dani čine da telo žudi za odmorom.

Kako se boriti protiv jesenje pospanosti?

Sasvim je normalno da se više spava tokom jeseni, a obično je i korisno, jer telu može da bude potrebno dodatno vreme za oporavak, kažu stručnjaci. Međutim, važno je ne spavati previše, jer se zbog toga možemo osećati tromo. Ključni saveti za dobar san s promenom godišnjih doba uključuju pridržavanje redovnog rasporeda spavanja, stvaranje ugodnog, hladnog okruženja za spavanje i osiguravanje izlaganja prirodnom dnevnom svetlu tokom dana kako bi se regulisao nivo melatonina.

Evo kako promeniti svoju rutinu spavanja za jesen.

Foto: Shutterstock

 


Postupno prilagodite svoj raspored spavanja

Kako se dnevno svetlo smanjuje, pokušajte da odlazite na spavanje i budite se u isto vreme svaki dan. Postupno pomeranje rasporeda spavanja za 15 do 30 minuta ranije može da pomogne telu da se prilagodi ranijim zalascima sunca.

Uredite okruženje u kome spavate Pošto su sada uveče niže temperature, neka vam spavaća soba bude udobna, provetrena i hladna (oko 16 do 18 stepeni), što je idealno za spavanje.

Izložite se jutarnjem svetlu Prirodna sunčeva svetlost pomaže u regulaciji unutrašnjeg sata tela. Izađite ako možete ujutru na dnevno svetlo, čak i ako je oblačno, kako bi telu signalizirali da je vreme za buđenje.

Stvorite doslednu rutinu odlaska na spavanje

Raniji mrak u jesenjim večerima izvrsna je prilika za stvaranje opuštajuće rutine pre spavanja. Bavite se umirujućim aktivnostima poput čitanja, laganog istezanja ili tople kupke kako biste pomogli telu da se opusti.

Foto: Shutterstock

 


Pazite na ishranu

Kako je sve hladnije vreme, često žudimo za težom hranom, ali obilni obroci pre spavanja mogu da poremete san. Pokušajte da izbegnete obilnu večeru ili konzumaciju kofeina i alkohola pre spavanja.

Budite aktivni tokom dana

Budući da dani postaju sve kraći, lako je postati manje aktivan, ali redovna vežba može da pomogne u regulisanju obrazaca spavanja. Pokušajte da ostanete aktivni, po mogućnosti danju, kako biste imali dublji i mirniji san.

Ograničite dremanje

Iako se tokom jeseni možete osećati umornije, pokušajte da izbegnete duge dremke tokom dana, koje mogu da ometaju noćni san. Upravo u tome mnogi ljudi greše, misleći da će dužim dremkama postići odmor.



Stavite papir za pečenje na dno rerne! Ova genijalna metoda će vas oduševiti

Dom i porodica

U svetu kulinarstva, mali trikovi često čine veliku razliku. Jedan od takvih saveta koji su profesionalni kuvari svesno primenjuju jeste korišćenje papira za pečenje na dnu rerne. Ova jednostavna tehnika ne samo da poboljšava ukus i teksturu jela.

sledeća vest




Informer

radiobalkanfox

Dodaj komentar

Radio Balkanfox
Radio Balkanfox
OFFLINE LIVE
Radio Balkanfox Plus
Radio Balkanfox Plus
OFFLINE LIVE
WP Radio
WP Radio
OFFLINE LIVE