Radio BalkanFox

Pesme kao vinogradi bez čuvara: Na godišnjicu smrti Miće Piromanca

„Samo jednom u životu

volelo je srce moje

i ta ljubav beše kratka,

još u duši boli stoje.

Još mi uvek zvuči glas njen,

i z senkom njenom patim,

i rastanak s mojom dragom

do groba će da me prati.

Oči njene žarkog sjaja

teško mi je da prebolim,

kako da je zaboravim,

ja ću uvek da je volim.

Sada zbog nje lijem suze,

njenu ljubav drugi uze,

osta patnja srca moga,

ona ljubi sad drugoga.“

(Slavoljub Stanojević Piromanac)

6. oktobra 2023. preminuo je Mića Stanojević Piromanac, prvi pevač nekih večitih i rado presnimavanih pesama. Ostavio je značajnog traga u narodnoj muzici i skoro nikakvog traga u medijima i na estradi. Ovo je sećanje na Mićin nastup u Muzičkoj apoteci, ovo je priča o pevaču koji je ostao u senci jedne „Senke“.

– Kad sam ušao u studio, otac mi reče da prvo probamo ali da pevam kao da je ozbiljno. Ja zažmurim, pustim glas i sve vreme gledam lice devojke koja me ostavila. Kad sam završio, otvorio sam oči i očekivao da počnemo sa pravim snimanjem. Ugledah tonca kako skače sa stolice, pokazuje mi palčeve i viče: „Gotovo, snimak uspeo!“ Tako je probni snimak ostao kao pravi i jedini i sluša se više od pola veka.

– Snimak smo odneli u PGP, u želji da ga objavimo za našu najveću diskografsku kuću, a legendarni urednik Mića Đorđević reče mome ocu: „Slavoljube, ti si naš, ti si legenda, snimio si nekoliko ploča za nas, ali tvoj mali nema nikakve šanse pored Safeta, Bilkića, Lepe, Tozovca. Neka ide kod ovih „seljaka“ u Diskos.“

Otišao je Mića u Diskos i pozlatilo mu se. Posle samo nekoliko meseci našao se u zvezdanom jatu na dodeli zlatne ploče u dvorani Doma sindikata.

– Ni sanjao nisam da će „Senka“ postati ovakav hit. Moj otac je bio početnik kao kompozitor, ja sam bio početnik (i danas se smejem kako sam uplašeno otpevao tu prvu verziju, otezao sam, loše akcentovao), ali narodnjaci su tada bili zakon.

– Obilazili smo radio stanice, sve je prštalo od želja na Radio Šapcu, Valjevu, Loznici… Radi se žito u mom Piromanu, moji seljaci okače zvučnik na dud, a kad krenu prvi taktovi „Senke“ zaori se čoporativno „još mi uvek zvuči glas njen“ – sećao se Mića slatkih plodova popularnosti.

Milorad Mića Stanojević je rođen 1951. godine u Piromanu, u čuvenom violinskom plemenu između Tamnave i Kolubare. Svom imenu i prezimenu dodao je i umetničko ime Piromanac.

– Mnogi misle da sam podmetao požare kad sam bio mali, a ja sam u stvari rođen u selu koje je zaista mnogo puta paljeno. Pričali mi stari da je moj davni predak zapalio veliku šumu i izgorelo celo selo. Kasnije su ga palili i Turci i Nemci, uostalom i Obrenovac se nekada zvao Palež.

Diskografska karijera Miće Piromanca trajala je od 1970. do 2008. Snimio je devet singlova i četiri albuma sa desetak pesma sa snagom evergrina: „Nemir stvaraš u meni“, „Idem kući, već je kasno“, „I za senkom njenom patim“, „Sve što činiš, sebi činiš“, „Sve što šumi seća me na nju“, „Udaje se moja komšinica“, „Hajde Jovo, hajde Jovane“, „Najlepše godine“, „Samo naše oči gledaće se nemo“, „Plavuša“, „Kada mladost prođe“…

Ogromnu većinu svojih pesama Mića je snimio kao kompletan autor i melodije i stihova.

– U stvari, ja sam samo opevao svoj život. Vraćajući se tako kući, onako malo skuplji, setio sam se i svoje žene, pa sam napisao možda i moje najlepše stihove:

„Idem kući, već je kasno,

tek poneka zvezda trepti,

jedna žena još ne spava,

jedan prozor svu noć svetli.

Dočeka me sa osmehom,

a znam da je suze lila,

jer oseća da je druga

u naručju mome bila.“

– U ovoj pesmi se prepoznaju milioni. To je u ovom veku moja najslusanija pesma, pobedila je čak i „Senku“ – s ponosom je pričao Mića.

Mićine pesme se pevaju, snimaju i presnimavaju. Mićine pesme se dopadaju i Mićinim kolegama: Era je presnimio „Senku“, „Radiša Urošević „Idem kući, već je kasno“, „Milija Milić „Hajde Jovo“, „Dule Todorović „Daj mi samo dan života“.

– Lepo je to kad ti pesme žive, ali nije lepo kad ti kolege presnime pesmu a ne pitaju te za dozvolu. Jednom prilikom mi reče Buca Jovanović: „Dobra pesma ti je kao dobar vinograd – svake godine ubireš plodove.“ Izgleda da su ti moji vinogradi ostali bez čuvara.

(Telegraf.rs)




Telegraf

radiobalkanfox

Dodaj komentar

Radio Balkanfox
Radio Balkanfox
OFFLINE LIVE
Radio Balkanfox Plus
Radio Balkanfox Plus
OFFLINE LIVE
WP Radio
WP Radio
OFFLINE LIVE