Radio BalkanFox

Dermatolozi upozoravaju na opasan trend! Stvara plikove i ožiljke – nikako ne smete ovaj sastojak da stavljate na kožu (VIDEO)

Na TikToku je postao popularan trend lečenja akni belim lukom, a stručnjaci upozoravaju zašto je to opasno.

Na TikToku je postao popularan trend trljanja belog luka po licu. Uz obećanja da je to tajna za uklanjanje akni i ujednačavanje tena zvuči kao primamljiv i jeftin trik.

Opasan viralni trend 

Dermatolozi mole ljude da ne pokušavaju ovaj trik, uprkos oduševljenju koje je zavladalo. Upozoravaju da beli luk ima snažan hemijski sastav koji može doslovno da sprži kožu.

Ovaj trik se pojavio na osnovu površnog razumevanja antibakterijskih i antigljivičnih svojstava belog luka. Korišćenje ovog začina direktno na licu je recept za upaljenu kožu, kažu dermatolozi.

Allicin, glavni aktivni sastojak koji se formira kada se beli luk zgnječi ili isecka, ima jaka antibakterijska, antigljivična i antivirusna svojstva. Iako je koristan kada se konzumira, isto se ne može reći za kožu.

Kada se beli luk nanese direktno, posebno sirov i zgnječen, može da dovede do opekotina drugog stepena ili stvaranja plikova.

 

 

Zabeleženi su slučajevi pacijenata koji su zadobili ozbiljne opekotine nakon što su koristili beli luk kao lokalni lek za probleme sa kožom.

Lekari kažu da ne samo što će intenzivirati postojeće probleme, već može da  izazove kontaktni dermatitis – svrab, crvenu i upaljenu kožnu reakciju izazvanu direktnim kontaktom sa belim lukom.

U nekim slučajevima, ljudi su razvili hemijske opekotine ili plikove zbog snažnih enzima belog luka koji su reagovali sa njihovom kožom.

Dermatolozi upozoravaju na opasnosti

Lesli Rejnolds, stručnjak za negu kože je oštro je kritikovala ovaj trend.

Mnogi tiktokeri podstiču one koji pate od akni da probaju ovaj trik u nadi da će ukloniti bubuljice i ujednačiti ten.

Ali Lesli se odlučno ne slaže.

– Najnoviji TikTok trend, koji uključuje beli luk u rutinu nege kože je obmanjujući – rekla je za Fabulous.

– Beli luk nema sposobnost da očisti akne, ali može izazvati ozbiljna oštećenja površinskih slojeva kože. Trljanje belog luka po koži može dovesti do hemijskih opekotina i ozbiljne iritacije, pogoršavajući već postojeću upalu izazvanu aknama. To može da prouzrokuje dodatnu nelagodnost i oštećenje kože, pa čak i dovesti do postupalnih ožiljaka – rekla je Lesli. 

Umesto toga, ona savetuje ljude da usvoje jednostavniju rutinu nege kože, posebno ako pate od akni.

– Preterana upotreba previše proizvoda zapravo može dovesti do iritacije kože, umesto do njenog lečenja – dodaje ona.

Svako ima različit tip kože i u skladu sa tim treba da je neguje. 

– Uključivanje nekih proizvoda koji su pogodni za kožu sklonu aknama (nekomedogeni), poput salicilne kiseline i benzoil peroksida, u vašu rutinu nege kože mogu da pomognu u smanjenju učestalosti izbijanja akni – dodala je ona, prenosi The Sun.



Eva Mendes neguje se jednim proizvodom iz kuhinje! Nikad ga ne preskače, a lice joj je zategnuto i u 50. godini!

Moda i lepota

Eva Mendez, iako u 50. godini, izgleda svežije i mladolikije nego ikada. Možda je njena tajna proizvod koji većina nas ima u kuhinji.

sledeća vest




Informer

radiobalkanfox

Dodaj komentar

Radio Balkanfox
Radio Balkanfox
OFFLINE LIVE
Radio Balkanfox Plus
Radio Balkanfox Plus
OFFLINE LIVE
WP Radio
WP Radio
OFFLINE LIVE