Radio BalkanFox

Han Kang je dobitnica Nobelove nagrade za književnost!


Dobitnica Nobelove nagrade za književnost je južnokorejska autorka Hank Kaj, saopšteno je na konferenciji za medije u Švedskoj kraljevskoj akademiji u Stokholmu, prenose mediji.

Književnica Hank Kaj je 120. po redu laureatkinja najprestižnijeg literarnog priznanja u svetu.

Najznačajnijom nagradom u svetu literature ovenčana je zbog izuzetnog opusa, naveli su, između ostalog, u obrazloženju članovi Švedske kraljevske akademije, koja svake godine dodeljuje Nobelovu nagradu za književnost.

Inače, Nobelova nagrada za književnost prvi put je dodeljena 1901. godine. Tada je novoustanovljenim priznanjem ovenčan Francuz Sili Pridom.

Do sada je Nobela dobilo 120 književnika, od čega su 103 laureata bili muškarci, a samo je 17 žena nagrađeno Nobelom. Najmlađi laureat bio je Džozef Radjrad Kipling, koji je 1907. imao samo 41 godinu, a najstarija je bila Doris Kipling, kojoj je bilo 88 godina 2007. kada je ovenčana Nobelom. Zemlja koja se diči s najvećim brojem laureata jeste Francuska, s obzirom da je 16 književnika iz ove države dobilo Nobela, a dva priznanja manje poneli su pisci iz Nemačke. Največi broj dobitnika dolazi s engleskog govornog područja – njih 29.

Samo dvojica dobitnika, u čitavoj istoriji, odbilo je ovo priznanje – Boris Pasternak 1958, i Žan-Pol Sartr osam godina kasnije.

Podsetimo, prošle godine ova prestižna nagrada dobio je Norvežanin Jun Fose, pre toga Ani Erno, a nagrada, podsetimo, podrazumeva zlatnu medalju i novčanu nadoknadu u iznosu od 11 miliona švedskih kruna, što je nešto više od milion dolara.

BONUS VIDEO: 




Republika

radiobalkanfox

Dodaj komentar

Radio Balkanfox
Radio Balkanfox
OFFLINE LIVE
Radio Balkanfox Plus
Radio Balkanfox Plus
OFFLINE LIVE
WP Radio
WP Radio
OFFLINE LIVE