Radio BalkanFox

Da li znate zašto neveste nose belu venčanicu?

Devojke na svom venčanju danas, zahvaljujući inovativnim dizajnerima u modnoj industriji, nose i odela, mini haljine, čak i venčanice crne boje, ali većina se i dalje odlučuje za bele svadbene toalete. Vodeći se tumačenjem da bela boja simbolizuje nevinost i čistotu, istina je da mnogi i ne znaju otkad je na venčanjima počela moda sa belim venčanicama.

U srednjem veku, prema izvorima iz modne istorije, devojke su za ovaj čin oblačile haljine koje su imale, ali koje su nosile samo za vreme praznika. Tada je postojalo verovanje da venčanica treba da bude haljina koja će moći da se nosi i u nekim drugim prilikama, pa su stoga birale uobičajene boje koje se ne prljaju tako lako. Haljine su se i tada razlikovale u odnosu na socijalni status porodice.

Foto: Shutterstock

 

Haljina je imala za cilj da porodicu predstavi na najbolji način, a posebni dodaci poput vela ili venca na glavi naglašavali su tu razliku. Venac je imao i obrednu funkciju – štitio je nevestu od zlih sila, a simbolično je izražavao želju za plodnošću, dok je veo imao ulogu da štiti mladino lice od drugih muškaraca.

Prvo zabeleženo venčanje u beloj haljini bilo je venčanje Filipe od Engleske 1406. godine, a potom i Meri od Škotske, kojoj je bela bila omiljena boja. Međutim, taj trend se nije nastavio, neveste su i dalje nosile haljine svih boja, dok je u Skandinaviji naročito bila popularna crna.

Bela venčana haljina doživela je neverovatnu popularnost 1840. godine, kada su se venčali britanska kraljica Viktorija i princ Albert. Kraljica je na venčanju nosila raskošnu haljinu od bele čipke, a kraljičina popularnost inspirisala je žene da biraju bele haljine za svoje venčanje.

 



Evergrin komadi garderobe! Zbog ovih izuma Koko Šanel žene su večno zahvalne

Moda i lepota

Koko Šanel, žena koja je promenila lice mode i postavila nedostižne standarde.

sledeća vest




Informer

radiobalkanfox

Dodaj komentar

Radio Balkanfox
Radio Balkanfox
OFFLINE LIVE
Radio Balkanfox Plus
Radio Balkanfox Plus
OFFLINE LIVE
WP Radio
WP Radio
OFFLINE LIVE