Radio Balkanfox

AKO OSEĆATE PECKANJE DOK STE NA WC ŠOLJI, U VELIKOJ STE OPASNOSTI! Doktor otkrio šta PRVO da uradite čim USTANETE

AKO OSEĆATE PECKANJE DOK STE NA WC ŠOLJI, U VELIKOJ STE OPASNOSTI! Doktor otkrio šta PRVO da uradite čim USTANETE

Ilustracija, Foto: Profimedia

Stalna potreba za mokrenjem, peckanje prilikom mokrenja, bol u donjem delu leđa, neugodan miris urina, samo su neki od simptoma stanja koje najčešće pogađa žene. Dakako, reč je o upali bešike.

Čak 75 posto žena barem jednom u životu ima upalu bešike ili cistitis, a mnogo su mu podložnije nego muškarci zbog specifične građe i položaja ureogenitalnog sistema.

Naime, mokraćna se cev kod žena nalazi vrlo blizu vaginalnog i analnog otvora te je tako podložnija razvoju bakterija nego kod muškaraca. Zato se žene često bore s tim nimalo ugodnim stanjem koje itekako može otežati svakodnevicu.

Bakterija uzrokuje upalu

WC šolja
foto: Printscreen Youtube

Kako dolazi do upale bešike te šta učiniti sumnjamo li na upalu, otkrio je primarius dr. Dalibor Čičin-Šain, cenjeni stručnjak urologije.

Bakterija Escherichia coli vrlo je čest uzročnik bakterija bešike. Spada u grupu koliformnih bakterija, dakle onih koje žive u crevu (Enterokok, Enterobacter i dr.). Perzistencija E. coli u urotraktu viđa se kod žena češće nego kod muškaraca. Tipični su simptomi učestali nagon na mokrenje, pečenje i bol, ponekad s primesama krvi u urinu. Nalaz bakterija u urinu, ali bez ikakvih simptoma upale, nazivamo asimptomatskom bakteriurijom, govori dr. Čičin-Šain.

Do upale najčešće dolazi ako je žena bila izložena hladnoći ili nakon solnog odnosa, zbog veće izloženosti bakterijama, a tada je u velikom broju slučajeva reč o kratkotrajnoj iritaciji bešike.

Pijte do osam čaša vode na dan, mokrite svaka 2 do 4 sata, popijte dve čaše vode prije i dve nakon polnog odnosa, odaberite tuširanje umesto kupanja i ako je potrebno, promenite kontracepciju.

Ako su prisutni već navedeni simptomi poput peckanja prilikom mokrenja, boli u donjem delu leđa, neugodnog mirisa urina, učestalog mokrenja, ali i povišene telesne temperature, potrebno je odmah se javiti svome lekaru porodične medicine koji će nas uputiti na pretrage krvi i urina te dobiti uvid u našu dijagnozu.

Ako su obradom isključeni predisponirajući faktori upale, a to su kamenac u bubregu ili bešici, zaostajanje urina u bubrezima ili bešici, taj oblik infekcije najčešće ne zahjeva lečenje. Naime, bakterije perzistiraju u organizmu, ali mu ne štete. Drugi je problem ako su te bakterije uzrok recidivirajućih upala s gore navedenim tegobama. Tada je potrebno isključiti i rešiti predisponirajuće faktore. Ako ih nema, tada treba provoditi prolongiranu terapiju uroantisepticima, ističe dr. Čičin-Šain.

Mnogo tečnosti i lekarski nadzor

Dobra je vest da prilikom upale bešike i same možemo olakšati simptome. No pritom je važno imati na umu to da se ne smemo “lečiti” bez stručnog nadzora.

Ako je reč o blagoj iritaciji urinarnog trakta, dobar deo problema može se rešiti samo uzimanjem veće količine vode, urološkog čaja i slično. Uz velike količine tečnosti simptomi će se povući za nekoliko dana i bez uzimanja antibiotika.

No najčešća je pogreška samoinicijativno uzimanje antibiotika, ‘ostataka’ iz kućne apoteke, u neadekvatnoj dozi. Nakon samo jedne popijene tablete sve naknadno učinjene urinokulture ostaće sterilne i neće se moći dokazati koja je bakterija izazvala upalu, upozorava primarius dr. Dalibor Čičin-Šain iz Poliklinike Urocentar.

Zato prvo treba dati uzorak urina za stvaranje urinokulture, a tek onda po potrebi i preporuci svog lekara uzeti antibiotik. Kada pristignu nalazi, lekar će utvrditi je li ordinirana terapija dobra ili ju treba zameniti.

Kako sprečiti ponavljajuće infekcije bešike?

Kada jednom iskusite upalu bešike i znate koliko može biti nezgodna, trebali biste učiniti sve kako se ona ne bi ponavljala, a dr. Čičin-Šain kaže da bi pritom bilo bitno držati se ovih pravila, pogotovo kod žena koje su upalu iskusile više nego jednom.

– pijte do osam čaša vode na dan
– mokrite svaka 2 do 4 sata i pritom se izmokrite do kraja
– popijte dje čaše vode pre i dve nakon polnog odnosa
– ako je potrebno, promenite kontracepciju
– nemojte nositi odeću koja je uska u području reproduktivnih organa
– nakon vršenja velike nužde obavezno se brišite spreda prema nazad

U svakom slučaju, sumnjate li na upalu bešike, svakako se treba javiti lekaru. Ako se upala uporno ponavlja, ako su usto prisutna i druga stanja ili vaš organizam slabo reaguje na provedeno lečenje kod porodičnog lekara, biće najbolje obratiti se urologu.

(Espreso/ Zadovoljna.dnevnik.hr)
Espreso

radiobalkanfox

Dodaj komentar