Radio Balkanfox

Ambasadori Kvinte i šef Delegacije EU: Odluke Ustavnog suda BiH konačne

Podelite ovu vestAmbasade SAD, Velike Britanije, Francuske, Nemačke i Italije i šef Delegacije EU u BiH Johan Satler saopštili su da je jednostrano povlačenje iz institucija ili blokiranje procesa donošenja odluka u njima neprihvatljivo i kontraproduktivno, bez obzira sa koje strane dolazi.

U zajedničkoj izjavi povodom odluke stranaka iz Republike Srpske da ne učestvuju u odlučivanju na nivou BiH, oni su ocenili da to samo može da oslabi upravo ona poboljšanja i napredak koji gradjani žele da vide.

“Naš cilj je stabilna, funkcionalna i prosperitetna Bosna i Hercegovina, u kojoj će svi biti zadovoljni i uživati potpunu zaštitu zakona… Oni su ti koji osećaju stvarne posledice odnosa koje BiH ima sa drugim zemljama i međunarodnom zajednicom”, ističe se u izjavi.

Dodaje se da to šalje i negativnu poruku investitorima, kao i građanima BiH, koji odlučuju da napuste zemlju.

“Odluke Ustavnog suda BiH, kao i odluke Ustavnog suda u bilo kojoj zemlji, su konačne i obavezujuće, i moraju se implementirati”, navodi se u zajedničkoj izjavi.

Navodeći da to u BiH prečesto nije bio slučaj, ambasadori zemalja Kvinte i šef delegacije EU u BiH su ocenili da je rešenje pitanja sastava Ustavnog suda moguće u sklopu propisanih procedura i zajedno sa širim reformama koje je EU predložila za proces pristupanja, kao što su poslednje Mišljenje i izveštaj eksperta za pravosuđe Rajharda Priebea.

U saopštenju su još naveli da je razgovor o takvim mogućnostima između političkih stranaka i u parlamentu, putem kompromisa i dijaloga, najbolji način da se ojača vladavina prava i da se zemlja dovede do stadija u kojem više, zahvaljujući postojanju nezavisnog pravosudja i jasne podele vlasti, neće biti potrebna medjunarodna supervizija.

“Mi ostajemo na raspolaganju da podržimo sve iskrene napore sa ciljem pozitivnog iskoraka”, istakli su ambasadori u zajedničkoj izjavi.
Izvor:N1

Radio Balkanfox

Dodaj komentar