OVA 3 NAPITKA SU SMRT ZA BOLESTI: Dr Čubrilo otkrio koji su najbolji antioksidansi i u kojoj hrani se nalaze!

RTS/printscreen

Šta je oksidativni stres, koliko nam on narušava zdravlje i koja je to hrana koja ga podstiče, a koja pomaže da „izlečimo“ telo, govorio je u emisiji „RTS Ordinacija“, prof. dr Dejan Čubrilo, profesor fiziologije na Medicinskom fakultetu u Kragujecu i specijalista medicine sporta.

– To je nešto što leži ispod svih bolesti, uzrok svih bolesti. Oksidacija je rđanje, a ona potencira upalu, upale u organima se ne vide, a unutra su. Napraviće pojačanje starenje kože, braon tačkice na rukama, to su znaci da je telo pod udarom slobodnih radikala koji optećuju ćelije, kolagen, hrskavicu, kožu… – objasnio je dr Čubrilo. 

Često govorimo o slobodnim radikalima kao neprijateljima našeg zdravlja. Šta su slobodni radikali i kako nam oni to škode?

– To su produkti našeg metabolizma. Ako u našem telu ima previše šećera, masti, proteina… naša „fabrika“ radi i kroz auspuh izbacuje višak koji prosto ne može da se pretvori u energiju. Kad se na to nadovežu vazuh, voda, zračenje, telekomnukacije, to su sve inicijatori koji potenciraju razvoj slobodnih radikala, a koji uzrokuju bolesti srca, zglobova, automine bolesti. Ispod njih leži oksidativni stres, odnosno ‘rđanje’ našeg organizma.“

RTS/printscreen

 

Koji su simptomi oksidativnog stresa?