Radio Balkanfox

BARONESA I PRIMABALERINA POKLONILA JOŠ PREDMETA ZA LEGAT: Portet i dosad nepoznata pesma Mike Antića za otvaranje


Adligat

Foto: Adligat

Baronesa i primabalerina Ivanka Lukateli poklonila je još predmeta za njen legat u Udruženju za kulturu, umetnost i međunarodnu saradnju “Adligat” u okviru kojeg su otvoreni Muzej knjige i putovanja i Muzej srpske književnosti, čije otvaranje je planirano za 25. novembar.

Književnik Miroslav Antić (1932-1986) napisao je za rođendan g. Lukateli, do pre neki dan nepoznatu pesmu, koja je povodom najave otvaranja Ivankinog legata prvi put postala dostupna javnosti.

Kruševac od MOZZARTA dobio teren u čast LEGENDARNOG BOBANA PETROVIĆA!

MEŠTANI GOLIJE STRAHUJU ZA SVOJE ŽIVOTE: Zbog učestalih napada medveda idu naoružani kao da je rat

MEŠTANI GOLIJE STRAHUJU ZA SVOJE ŽIVOTE: Zbog učestalih napada medveda idu naoružani kao da je rat

ČARAPANI NE ZABORAVLJAJU RUSKU BRAĆU IZ MRAČNIH VREMENA: Obeležen Dan oslobođenja Kruševca u Drugom svetskom ratu

ČARAPANI NE ZABORAVLJAJU RUSKU BRAĆU IZ MRAČNIH VREMENA: Obeležen Dan oslobođenja Kruševca u Drugom svetskom ratu

Pored ove značajne pesme, Lukateli je sada Adligatu poklonila portret koji je uradio njen otac Anton Lukateli, desetine fotografija sa izvanrednih predstava, među kojima se izdvaja i fotografija sa prijema kod J.B. Tita, nagradu koju je dobila od istanbulske opere, svesku sa svojim pesmama u rukopisu, celokupan svoj pres kliping.

Ali, pesma Mike Antića će, i zbog njihovog međusobnog odnosa, imati posebno mestu u legatu.

– Antić mi je u kritičnom životnom trenutku pomogao, i ja ću mu biti večno zahvalna. Bili smo komšije u Novom Sadu godinama. Veliki čovek, izuzetan književnik. Volela sam ga kao umetnika i prijatelja. Bio je višestruko obdaren čovek, voleo je takođe da slika. Nadam se da ćemo postaviti balet po njegovom delu ‘Mit o ptici’, koju je on smatrao svojim najboljim delom. Imam veliki broj knjiga sa njegovim posvetama, koje će se sve naći u mom legatu u Udruženju Adligat, čija sam članica – kaže Ivanka Lukateli i dodaje “Pao mi je veliki kamen sa srca zato što sam našla ljude i instutuciju kojoj verujem”.

– Planiramo svečano otvaranje Ivankinog legata 25. novembra, ako epidemiološka situacija to dozvoli. Lukateli je bila primabalerina Narodnog pozorišta u Beogradu, Nacionalnog Bavarskog pozorišta u Minhenu, ona je pedagog klasičnog baleta i koregraf, osoba koja je na mnogo načina obeležila i zadužila našu baletsku scenu. Sa više od pet hiljada odigranih predstava, sa pet pozorišnih nagrada za najbolja godišnja ostvarenja Narodnog pozorišta, nagradom Bijenala grada Minhena, Oktobarskom nagradom grada Beograda, Nagradom za životno delo Udruženja baletskih umetnika Srbije, priznanjem nacionalnog umetnika Ministarstva kulture, Ivanka Lukateli jedna je od najnagrađivanijih srpskih baletskih umetnika i veoma nas raduje ova izvanredna saradnja, koja je sada kurinasana i Mikinim nepoznatim rukopisom – kaže Viktor Lazić, osnivač Adligata.

 

“Ako se nađeš uplašena u nekim vrstama sećanja na život

koje su prethodnica tvojim životima,

pa ti se otvori krv i poteče u pramenovima

bleda kao u kukaca, gorka, gotovo kao biljka,

ili užasno ohlađena kao tečni kristali,

 

znači da pristaješ na pripadanje njima.

Znači da nisi vlasnik svog bezumlja.

Veruj mi, sluzavi oreal vremena – to je ta neka vrsta smrti

ta prethodnica onih umornih dobrih slutnja

koje te uporno mole da se ponovo rodiš.

 

Tebi je danas rođendan,

tebi mora svakoga dana da bude rođendan.

 

To je tvoj smisao sjedinjenja sa prozirnim

i bela katarza tvog bistrog.”

 

(one noći posle sednja kod Vanje 26.11.1981)

 


SrbijaDanas

radiobalkanfox

Dodaj komentar