Radio Balkanfox

CEO SVET PRIČA O TALIBANSKIM KOMANDOSIMA: Brigada “Badri 313” je pretorijanska garda pokreta, spremni na SMRT u svakom trenutku! | Najnovije vesti


Američka vojska munjevito je 24 časa pre nego što je istekao konačni rok o povlačenju iz Avganistana otišla. Ukrcavanjem poslednjeg vojnika u transportni avion i uzletanjem C-17 okončano je jedno od poglavlja rata dugoog 20 godina.

UZBEKISTAN REAGOVAO ŽESTOKO! Doneta odluka u vezi sa Avganistanom, svaki pokušaj biće zaustavljen!

UZBEKISTAN REAGOVAO ŽESTOKO! Doneta odluka u vezi sa Avganistanom, svaki pokušaj biće zaustavljen!

POKRET OTPORA U PANDŽŠIRU OTKRIO SVOJE PLANOVE: Spreman je na saradnju, zna se sa kim, ali ne i protiv koga

POKRET OTPORA U PANDŽŠIRU OTKRIO SVOJE PLANOVE: Spreman je na saradnju, zna se sa kim, ali ne i protiv koga

PENTAGON OBJAVIO, BROJ EVAKUISANIH ZAPREPASTIO JAVNOST: Kirbi odbio da kaže ono što mnoge Avganistance zanima

PENTAGON OBJAVIO, BROJ EVAKUISANIH ZAPREPASTIO JAVNOST: Kirbi odbio da kaže ono što mnoge Avganistance zanima

Nekih sat vremena od odlska Amerikanaca u nekad zatvorenu zonu stigli su talibani, ali totalna suprotnost onima koji su bili do sad na snimcima, u tri četvrt pantalonama, sa turbanima ili delovima vojnih uniformi sa sandalama. Ovi su bili sušta suprotnost.

Imaju skraćenu bradu, maskrine uniforme, šlemove od kelvara, pancire, vidi se da su prošli specijalističku obuku. Za razliku od talibanskog bašibozuka oni su sušta suprotnost. Njihovo ime je Jedinica “Badri 313” elita, elite, a od kad su talibani ušetali u Kabul mogu se videti svakodnevno oko versko-političkih lidera Talibana, ali i uz sam aerodrom na liniji razdvajanja sa američkim marincima. Zbog toga se često stekao utisak da su u pitanju pripadnici specijalnih jednicia neke bliskoistočne zemlje.

Ko je jednica “Badri 313”, ko su oni, i kao su postali najeksponiraniji deo talibanske propagande. Zapravo s pravom možemo reći da su oni pretorijanska garda avganistanskih mula.

Iako se tvrdi da je jednica jačine puka, ispostavilo se kasnije prema obaveštajnim podacima da je u pitanju jednica ranga brigade. Za nju talibani kažu da je budućnost vojne organizacije i početak novih bezbednosnih snaga koje će biti formirane posle konačnog osvajanja vlasti.

Za razliku od prošlog puta kada su inicijativu imali lokalni komandanti, ovaj put sa “Badri 313” krenulo se stvaranjem vojne organizacije pod jednim komandantom i jednicima koje će biti spremne za koordinaciju, međusobno povezane i ospobljene za specijalizovane vidove delovanja, a ne kao pre 20 godina kada se išlo na juriš.

Očito su i talibani shvatili prednost američkog načina ratovanja i obuke i vojnog menadžmenta Efikasnost-Metoda i Sredstvo.

Naziv dobili po boju od pre 1.400 godina

Brigada “Badri 313” dobila je ima po jednoj bici koja se odigrala pre 1.400 godina kod Badra kada je prorok Muhamed svoje neprijatelje pobedio sa samo 313 vojnika.

Ko može da postane taliban-specijalac?

Logično se postavlja pitanje ko može biti pripadnik Brigade “Badri 313”. Prvi i najbitniji zahtev je spremnost da se bude mučenik, jer svi pripadnici ove brigade jesu mučenici. A onda ide ostalo fizička spremnost, psihička stabilnost. Procenjuje se da brigada Badri 313 ima oko 5.000 boraca. Budući kandidat osim vere u mučeništvo prolazi složenu psihofizičku obuku i taktiku ratovanja kako na terenu, tako i u urbanim uslovima.

Uniforme koje ova brigada korirsti, a prema dosadašnjim podacima vidi se čak tri kompleta, a neki smatraju i četiri je pokupljena bivša američka, ima nešto što su koristila avganistanska vojska. U svakom slučaju od čizama, pancira, štitnika do šlemova je ono što je američka vojska ostavila po napuštenim bazama.

Naoružanje

Brigada Badri prema do sad raspoloživim informacijama koristi sve tipove streljačkog naoružanja od klašnjikova u verziji AK-47 i AKS kalibra 5,56 mm do M-16, G-36, do modernih M-4 koje im je od skora vojska SAD širokogrudo im ostavila dok su bežali iz Avganistana. Na ruku im je išla i avganistanska vojska koja je ostavila na desetine hiljada primeraka vatrenog oružja.

Od ostalih vozila tu su terenci pikapovi raznih proizvođača, zatim oklopni terenci Hamviji, oklopna vozila iz arsenala ANA M117, MRAP MAXX Pro, a od skora sakupili su i ispravne helikoptere UH-60 Blek Hok, MD-350 i ruske Mi-17V5. Od pada aerodroma Kandahar u njihovom sastavu je i šest izviđačkih bespilotnih letelica Scaneagle. Borci kako se može videti na kamerama svi imaju uređaje za noćno osmatranje i precizne nišane.

Pretpostavlja se i da je u sastavu ove jedinice uhlebljenje našao i veliki broj prebega avganistanskih vojnika koji su prošli američku vojnu obuku pa su i oni dali svoj dopirnos u obuci i opremanju ove specijalne jedinice.

Komanda

Prema talibanskim izvorima ovom jedinicom komanduje savet verskih vođa koji odučuje o svim pitanjima pripadnika ove jedinice pa i o tome da li će izvoditi borbene akcije ili samoubilačku misiju. Verskoj Šuri se zatim prenosi ta odluka, a oni daju zeleno svetlo za izvođenje operacije. Oficiri ove brigade se isključivo bave obukom.

Zapadni obaveštajni izvori smatraju da od kulta mučeništva Brigade Badri 313 nije ostalo ništa i da se njihova misija promenila, od kad su talibani uzeli vlast u 95 posto države. Neki su izračunali da samo u oružju i vojnoj opremi koju poseduju ima 28 milijardi dolara, šta su sve sakupili. Međutim, pitanje koje i dalje lebdi u vazduhu koliko je toga zaista ispravno misli se na borbena vozila, terence i helikoptere.

Mnogi tvrde da se ova talibanska specijalna jednica može uporediti sa nekim iz ostalog sveta, pa i iz zemalja članica NATO.

Obaveštajci o Brigadi “Badri 313”

Ono sa čim se svi slažu jeste da su sa ovakvom količinom zaplenjenog naoružanja i sami talibani fokusirali da borba bude profesionalnija. Zapravo neki veruju da će Brigada Badri biti ta koja će biti nosilac razvoja nove avganistansko-talibanske armije.

Ono u čemu se svi sžau na zapadu jeste da su talibani veoma medijski eksploatisali ovu jednicu na svakom koraku od 15. avgusta. Od patroliranja gradom, hvatanju kriminalaca i osumnjičenih, zatim čuvanja spoljnjeg prstena aerodroma, do gledanja oči u oči sa marincima.

Kada su otišli prvi su oni ušli u vojni deo aerodroma Kabul naravno sa prstom na obraču, pa su stigli da pregledaju i turboelisne avione Supertukano A-29, borbene helikoptere MD-350 koji su sejali smrt među talibanima, a koji su sad ostavljeni.

Ovde bi bilo nezavalno, a ne spomenuti i da su odigrali medijsku predstavu sa kojom su talibani provocirali Amerikance gde su pripadnici ove brigade podigli talibansku belu zastavu kao i američki marinci na planinu Suribaši za vreme bitke za Ivo Džimu, koja je veoma važan simbol u američkoj vojnoj istoriji, hrabrosti i žrtvovanja marinaca u ratu protiv Japana.

Pojavili su se i u belim uniformama sa crnim pancirima i štitnicima za kolena, marširajući Kandaharom i Kabulom. Bilo kako bilo jedno je sigurno da će Severna alijansa u dolini Pandžšir sa njima imati velike probleme. U svakom slučaju postignut je i cilj, jer svi sad govore o ovoj jedinici.

Mali okršaj među islamistima

Posle prošlonedeljnog teroističkog napada na jednu od ulaznih kapija aerodroma Kabul kada su se u masi civila raznela dvojica bombaša samoubica, upravo “Brigada Badri 313” krenula je u okršaj sa pripadnicima Islamske države. Neki nezvanični i nepotvrđeni izvore navode da je čak nekoliko ćelija Islamske države Avganistana eliminisano u Kabulu u prethodnih par dana. Za sad nema te potvrde.

Vesti o dešavanjima u Avganistanu možete pročitati OVDE.


SrbijaDanas

radiobalkanfox

Dodaj komentar