Radio Balkanfox

Čudni i neobjašnjivi radio talasi iz centra naše galaksijeAstronomi su uhvatili čudan radio signal koji dolazi iz našeg galaktičkog centra i za sada nemaju bilo kakvu ideju o njegovom poreklu…

Naučnici koji su otrkili signal poseduju razne teorije i nagađaju o njegovom izvoru, ali su ih odbacili veoma brzo zbog toga što su radio talasi koji su stigli do nas nešto što do sada nikada nije bilo viđeno. Signal koji je dobio ime ASKAP J173608.2-321635, nestao je, vratio se, ojačao i odjednom počeo da slabi naizgled nasumično, ostavljajući istraživače potpuno zbunjene tokom potrage za objašnjenjima.

“Ovaj fenomen je unikatan po prirodi jer je nastao nevidljiv, postao svetao, počeo da se gubi i zatim se ponovio”, izjavio je jedan od autora i istraživač Sidnejskog Instituta za Astronomiju, Tara Marfi. “Ovakvo ponašanje je potpuno neverovatno i izvanredno.”

Tim istraživača sa Sidnejskog Univerziteta uhvatio je ove radio talasa upotrebom Australian Square Kilometer Array Pathfinder (ASKAP) radio teleskopa, dok su oni u startu podsećali donekle na signale pulsara brze rotacije. Zatim su ovi signali stali i nisu se pojavljivali sledećih nekoliko nedelja.

Muski magazin

radiobalkanfox

Dodaj komentar