Radio Balkanfox

Dani bez Sunca! Kako izgleda život na najvlažnijem mestu na planeti?


Selo Mavsinram u Indiji je poznato po tome što u njemu stalno pada kiša. Tačnije godišnje padne u proseku 11.872 milimetara kiše pa je zato ušlo u Ginisovu knjigu rekorda. Poređenja radi, tokom najkišovitije 1937. godine najviše padavina je izmereno u Loznici – čak 1324.5 milimetara.

Ginisova knjiga rekorda je zabeležila da je u ovom selu 1985. godine palo 26.000 milimetara kiše.

Pročitajte još:

Selo Mavsinram se nalazi u indijskoj državi Meghlaja na severoisoku zemlje i zauzima površinu od 2,7 kvadratratna kilometra. Stanovništvo se prilagodilo kišnim uslovima i iz kuće ne izlaze bez kišobrana a na njive odlaze sa improvizovanim prekrivačima za glavu koji liče na male čamce i koji se prave od bambusa, trave i plastike.

Profimedia

Kišnica neretko prodire u kolibe od blata u kojima i danas žive neki seljani. I dok većina domova sada ima električnu energiju, prekidi su svakodnevica.

Iako ljudi tokom monsuna provode dosta vremena u zatvorenom prostoru, život ne miruje.

– Pošto nedeljama nema sunca, moramo da osušimo odeću i posteljinu pomoću električnih grejača, kaže Lastborn Shangpliang, načelnik Mavsinrama. Odeća se stavlja na metalne sušare, a zatim postavlja u blizini grejača, dok neki i dalje koriste peći na ugalj. Magla ulazi u kuću čak i kroz najsitnije pukotine, ostavljajući zidove vlažnim.

Profimedia

Svake zime stanovnici Mavsinrama se mesecima pripremaju za vlažnu sezonu, očekujući neprekidnu kišu i duge dane bez sunca.

Pročitajte još:

Razlog za ovoliko veliku količinu padavina je blizina Bengalskog zaliva. Najsuvlji period imaju u decembru i januaru kada padne tek 60 mililimetara kiše. Upravo tada se pripremaju za monsunsku sezonu, popravljaju krovove na kućama i spremaju drva za ogrev. I pored toga, svake godine se suočavaju sa poplavama, klizištima i nestankom struje što im dodatno otežava život u oskudnim uslovima.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam





24sedam

radiobalkanfox

Dodaj komentar