Radio Balkanfox

Dva KUBANSKA LEKA znatno smanjila smrtnost od korona virusa

Podelite ovu vest

Kubanske vlasti saopštile su da je korišćenje dva leka koja su razvile kubanske biotehnološke kompanije dovelo do značajnog smanjenja smrtnosti od posledica korona virusa u toj zemlji.

Zdravstveni zvaničnici Kube saopštili su da su za proteklih devet dana registrovana samo dva smrtna slučaja povezana sa KOVID-19. Vlada u Havani, koja se nada da će doći do povećanja izvoza kubanskih lekova, reklamira razne kubanske lekove koji pomažu u sprečavanju upalnih infektivnih procesa povezanih sa KOVID-19.

Havana Foto: Yander Zamora / EPA;
Havana

Vlasti karipske države navode da su dva leka posebno pomogla u lečenju teško obolelih od KOVID-19, odnosno u sprečavanju “citokinskog sindroma” – opasne imunološke preterane reakcije organizma, koja dovodi do toga da imuni sistem napada zdrava tkiva zajedno sa samim virusom.

Jedan lek je “itolizumab” – monoklonalno antitetlo koje se proizvodi na Kubi i u još nekim zemljama, dok je drugi lek vrsta peptida koji je kubanska biotehnološka industrija razvila i prvobitno testirala u lečenju druge faze reumatoidnog artritisa.

-Oko 80 procenata pacijenata koji dođu do kritičnog stanja, umiru. Na Kubi, 80 odsto onih koji završe u kritičnom stanju bude spaseno, izjavio je kubanski predsednik Migel Dijaz-Kanel ranije ove nedelje za državnu televiziju.

Naučnici upozoravaju da je potrebno izvršiti opsežna istraživanja kako bi se došlo do podataka o efikasnosti i bezbednosti ovih lekova. Kubanske zdravstvene vlasti, međutim, navode da je eksperimentalno korišćenje dovelo do toga da smrtnost od posledica KOVID-19 na najvećem karipskom ostrvu bude svedena na 4,2 odsto, dok je ona u tom regionu 5,9, a na globalnom nivou 6,6 odsto.

Kuba, sa oko 11 miliona stanovnika, od početka pandemije je registrovala 1.916 obolelih i 81 smrtni slučaj.
Izvor:Blic

Radio Balkanfox

Dodaj komentar