Radio Balkanfox

“EKONOMSKI REZULTATI SRBIJE SU IMPRESIVNI”: Kurc nije mogao da sakrije oduševljenje – bili ste brži i od EU | Najnovije vesti


Aleksandar Vučić

Foto: Tanjug/Tara Radovanović

Austrijski kancelar Sebastijan Kurc ocenio je danas odnose sa Srbijom kao odlične i posebno pohvalio srpske vlasti zbog, kako je rekao, odličnih privrednih rezultata.

On je istakao da se Austrija uvek zalagala za evropsku perspektivu za Srbiju i poručio: “Imaćete i u budućnosti punu podršku Austrije”

Kurc je, na zajedničkoj konferenciji za štampu sa predsednikom Aleksandrom Vučićem, rekao da je počastvovan tako lepim i prijateljskim rečima koje je izneo šef srpske države uručujući mu orden.

“OD DANAS JE SRBIJA VAŠA DRUGA KUĆA” Sebastijan Kurc oduševljen podrškom koju je dobio u našoj državi

“OD DANAS JE SRBIJA VAŠA DRUGA KUĆA” Sebastijan Kurc oduševljen podrškom koju je dobio u našoj državi

SRDAČNA DOBRODOŠLICA ZA SEBASTIJANA KURCA: Beograd u bojama austrijske zastave!

SRDAČNA DOBRODOŠLICA ZA SEBASTIJANA KURCA: Beograd u bojama austrijske zastave!

ZAVRŠENA SVEČANOST NA ANDRIĆEVOM VENCU: Predsednik Srbije odlikovao Sebastijana Kurca! (FOTO/VIDEO)

ZAVRŠENA SVEČANOST NA ANDRIĆEVOM VENCU: Predsednik Srbije odlikovao Sebastijana Kurca! (FOTO/VIDEO)

– To su bile tako prijateljske reči da sam skoro pocrveneo – rekao je on.

Kurc se zahvalio na dobroj saradnji Srbiji, i izrazio uverenje da od te kooperacije obe države profitiraju.

– Tačno je da sam se u mom političkom delovanju, najpre kao državni sekretar za integraciju, pa ministar spoljnih poslova i sada kao kancelar, uvek trudio da imam dobar kontakt sa zemljama Zapadnog Balkana, posebno sa Srbijom. Raduje sme sto imamo u Austriji mnogo ljudi iz Srbije koji daju značajan doprinos našoj državi – naglasio je on.

Kurc se zahvalio srpskoj vladi i predsedniku na dobroj ekonomskoj saradnji, ističući da je Srbija najveći trgovinski partner Austrije na Zapadnom Balkanu.

Ukazao je da postoji trgovinska razmena u vrednosti koja je viša od milijardu evra.

Podsetio je da je Austrija drugi investitor u Srbiji, zbog čega ga raduje odličan ekonomski razvoj Srbije.

– Čestitao bih svim odgovornima, predsedniku i vladi, jer privredni rast u ovoj godini od šest, možda i sedam odsto je impresivan, posebno ako se ima u vidu i prošla godina, kada gotovo da nije bilo nijedne druge zemlje sa tako malim padom. Čestitam i na odličnom upravljanju pandemijom, Srbija je bila prva zemlja u Evropi koja je počela sa vakcinacijom, bila je brža i od EU – ukazao je Kurc.

Nadamo se uskoro otvaranju klastera sa Srbijom

Austrijski kancelar Sebastijan Kurc izjavio je danas da se nada skorom otvaranju klastera u procesu pristupnih pregovora Srbije sa Evropskom unijom.

Kurc je istakao da je važno da Evropska unija bude predvidiva, jer je to temelj poverenja u Uniju.

U tom smislu, istakao je da je važno da postoji priznanje za enorman napredak koji se ovde desio, posebno kada je reč o privredom rastu, kao i borbom protiv korona virusa.

– Zaista se nadam da će uskoro doći do otvaranja klastera i angažovaćemo se na tome – rekao je Kurc odgovarajući na pitanja novinara na zajedničkoj pres konferenciji sa predsednikom Srbije.

 


SrbijaDanas

radiobalkanfox

Dodaj komentar