Radio Balkanfox

EU mora očuvati ekonomski suverenitet u vreme krize

Podelite ovu vest

Predsednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen pozvala je danas zemlje EU da u aktuelnoj kriznoj situaciji obrate posebnu pažnju na direktne strane investicije u neke od ključnih evropskih sektora kao što su zdravstvo, medicinska istraživanja i strateška infrastruktura.

Ona je upozorila da kriza izazvana korona virusom duboko pogađa evropsku ekonomiju i da su mnoge kompanije privremneo oslabljene.

– Neki sektori su ključni za našu bezbednost, javno zdravlje i suvrenenitet. Moramo da znamo ko izvan EU investira u ove kompanije i u kom cilju. To je posebno važno u vreme krize javnog zdravlja i ekonomije kada smo ranjiviji i moramo da zaštitimo naša ključna sredstva i tehnologije – poručila je fon der Lajen.

Ursula fon der Lajen je u video obraćanju navela da je EU izašla sa uputstvom za zemlje članice kako da “skeniraju” strane direktne investicije i preuzimanje kontrole ili uticaja.

Predsednica Komisije napominje da na EU i nacionalnim nivoima već postoje mere koje predviđaju nadgledanje direktinih stranih investicija.

Ona je pozvala zemje članice koje nemaju te mehanizme da ih uspostave.

– Do tada trebalo bi da iskoristite sve opcije da bi zaštitili ključne EU kompanije od stranog preuzimanja ili uticaja koji mogu naškoditi našoj sigurnosti i javnom redu – kaže fon der Lajen.

Ona istovremeno upozorava da sve preduzete mere moraju biti urađene u skladu sa EU zakonima i međunarodnim obavezama.

– EU je i ostaće otvorena za strane javne investicije, ali moramo da ih balnsiramou odnosu na potrebu očuvanja našeg ekonomskog suvereniteta – zaključila je fon der Lajen.
Izvor:Blic

Radio Balkanfox

Dodaj komentar