Radio Balkanfox

Evo ŠTA IZAZIVA GLAVOBOLJE U TRUDNOĆI, kao i šta je NAJBOLJI LEK za njih! –


Nije na odmet znati…


Sigurno ste čuli da majčinstvo izaziva puno glavobolja, naročito kada vam deca postanu tinejdžeri. Trudnoća je pravo vreme da se pripremite za sve što vas čeka.

Šalu na stranu, gotovo svaka žena ponekad ima glavobolju. Koliko god ne želite to da čujete, glavobolje su sasvim uobičajene pojave i tokom trudnoće.

One se mogu javiti kako na samom početku, kao simptom trudnoće tako i tokom svih devet meseci. Izraženije su u prvom i trećem trimestru.

Uzrok

Iako su hormoni uglavnom vodeći krivci za glavobolju tokom trudnoće, postoje i neki drugi razlozi zbog kojih se ona može javiti. Treba da znate da postoje i situacije u kojima bi glavobolja mogla da ukaže na neko ozbiljnije stanje. Ali na svu sreću, glavobolje tokom trudnoće retko kada bivaju opasne po vaše zdravlje ili zdravlje vaše bebe.

Glavobolja kao simptom trudnoće se javlja tokom prvog trimestra, a naročito je izražena oko 9. Nedelje trudnoće. Za to su zalužne burne hormonalne promene sa kojima se vaše telo suočava.

Naime, u ovom periodu raste nivo estrogena što može uzrokovati pojavu glavobolje.

Mnoge trudnice krajem prvog trimestra osete olakšanje, jer se ovaj simptom više ne javlja.

Osim hormona, glavobolju u prvom trimestru mogu izazvati i povećane količine krvi i promene u krvotoku, zatim mučnina i iscrpljenost, stres ili problemi sa vidom.

Migrena kao uzrok

Ako ste i pre trudnoće patili od migrene, verovatno će se to i nastaviti, naročito zbog uticaja hormonalnih promena. Jaka glavobolja i mučnina u trudnoći mogu da budu posledica migrene, posebne vrste glavobolje.

Ona je karakteristična je po tome što izaziva bol samo na jednoj strani glavi i može biti veoma intenzivna. Ova glavobolja je često praćena mučninom i povraćanjem, te osetljivošću na svetlost i zvuke.

Kako trudnoća odmiče i nivo hormona se stabilizuje, verovatno ćete osetiti i olakšanje.

Drugo stanje – druge potrebe

Trudnoća se sa razlogom zove drugo stanje. Kao što ste verovatno već primetili, vaše telo prolazi kroz različite promene, što vidljive, što nevidljive i to kod vas može izazvati različite senzcije i osećanja.

Glavobolja se u trudnoći zbog toga može javiti iz različitih razloga, kao što su npr. premorenost, napetost, izgladnelost, fizički i/ili emocionalni stres, prejedanje, problemi sa sinusima ili alergijama.

Ostali najčešći uzroci glavobolje tokom trudnoće su:

Nedostatak sna, pad šećera u krvi, previse kofeina…

Glavobolja u trudnoći – lek

Tokom trudnoće bi trebalo da izbegavate lekove za ublažavanje glavobolje, kao što su brufen ili aspirin. Doktor bi mogao, u slučaju jake glavobolje, da vam preporuči lek na bazi paracetamola. Ipak, pokušajte da sa glavoboljom izađete na kraj bez korišćenja medikamenata, na neki od sledećih načina:

Svakog dana obezbedite sebi nekoliko minuta mira – ležite zatvorenih očiju u zamračenoj i  tihoj sobi. Ako ste na poslu, deo pauze provedite zatvorenih očiju prekrivenih šakama sa podignutim stopalima.

Ako imate glavobolju izazvanu sinusima može vam pomoći inhaliranje tople pare.

Trudite se da se redovno hranite.

Idite ranije uveče na spavanje, obezbedite sebi dovoljno sna.

Izbegavajte hranu i piće koji mogu izazvati glavobolju: alkohol, čokoladu, jogurt, prevrele sireve, kikiriki, hleb sa svežim kvascem, suhomesnate proizvode.

Foto: Pixabay

Izvor: PRessSerbia/ Srbija DanasPress Serbia

radiobalkanfox

Dodaj komentar